Protest uposlenika BHRT: Blokiran račun javne radiotelevizije

Protest uposlenika BHRT: blokiran račun javne radiotelevizije

Protest uposlenika BHRT: Blokiran račun javne radiotelevizije

U zgradi RTV Doma u Sarajevu danas je, zbog neriješenog problema finansiranja Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), održan protest upozorenja Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Zatraženo je hitno rješavanje problema stabilnog finansiranja BHRT-a u roku od 60 dana. Iz samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zahtijevaju ulazak državnih i entitetskih organa revizije u sva tri javna emitera, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milionske dugove javnih RTV servisa, bez obzira o kome se radi.

BHRT se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji zbog čega je ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih porodica (upitna isplata plaća radnika, doprinosi se redovno ne uplaćuju, loši uvjeti rada, zastarjela oprema itd).

Tokom samog skupa saopšteno je da je blokiran račun BHRT-a. Protest radnika BHRT-a podržali su i iz Saveza samostalnih sindikata BiH, Konfederacije sindikata Republike Srpske, Federalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, te Udruženja BH novinari, javio je BHRT.