Međunarodna federacija novinara: Prošle godine ubijeno 65 novinara i medijskih radnika

Međunarodna federacija novinara: Prošle godine ubijeno 65 novinara i medijskih radnika

Međunarodna federacija novinara: Prošle godine ubijeno 65 novinara i medijskih radnika

Prema podacima Međunarodne federacije novinara u posljednjih 30 godina je ubijeno 2.680 novinara širom svijeta.

foto: pixabay

Trideseti godišnji izvještaj Međunarodne federacije novinara (IFJ) o ubistvima novinara i medijskih radnika širom svijeta je pokazao da je tokom prošle godine ubijeno 65 novinara i medijskih radnika, što je 17 ubistava više u odnosu na 2019. godinu kada je zabilježeno 49 takvih slučajeva.

Iz Međunarodne federacije novinara navode da su se ubistva desila tokom ciljanih i bombaških napada u 16 zemalja širom svijeta, a od 1990. godine, od kada ova organizacija objavljuje godišnje izvještaje o ubistvima novinara i medijskih radnika, nasilnim putem živote izgubilo njih 2.680. Takvi izvještaji se, kako se navodi, objavljuju kako bi se istaknulo produbljenje sigurnosne krize u medijima.

Kao glavne razloge nastanka sigurnosne krize u novinarstvu, Međunarodna federacija novinara navodi organizovane kriminalne grupe, ektremiste i sektaško nasilje koji napadaju novinare od kojih je na desetine njih širom svijeta, zbog nezavisnog izvještavanja, platilo najvišu cijenu.

Posljednji objavljeni podaci su, kako piše Međunarodna federacija novinara, pokazali da je broj ubistava medijskih profesionalaca na manje-više istim razinama kao devedesetih godina.

Glavni tajnik Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger je, kako se navodi, rekao da 2020. nije bila izuzetak i da su kriminalne grupe u Meksiku, ekstremisti u Pakistanu, Afganistanu i Somaliji, kao i netrepeljivost u Indiji i na Filipinima doprinijeli nastavku “krvoprolića u medijima”.

Prema izvještaju Međunarodne federacije novinara, zemlja sa najvećim brojem ubistava novinara i medijskih radnika je Meksiko u kojem je prošle godine zabilježeno 14 takvih slučajeva, a slijede ga Afganistan (10), Pakistan (devet), Indija (osam), Filipini i Sirija sa po četiri slučaja, te Nigerija i Jemen u kojim je zabilježeno po tri takva ubistva.

Međunarodna federacija novinara piše da su se po dva ubistva novinara i medijskih radnika tokom prošle godine desila u Iraku i Somaliji, dok je po jedan takav slučaj zabilježen u Bangladešu, Kamerunu, Hondurasu, Rusiji i Švedskoj.

U izvještaju Međunarodne federacije novinara je, po prvi put, objavljen i spisak zatvorenih novinara koji su uhapšeni zbog izvještavanja. Prema toj evidenciji je do marta ove godine bilo najmanje 229 zatvorenih novinara.

Iz Međunarodne federacije novinara su najavili da će nastaviti vršiti pritisak na vlade u ispunjavanju njihovih odgovornosti u istragama za ubistva novinara, uključujući i usvajanje Međunarodne konvencije o zaštiti i sigurnosti novinara Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.