Bivši vojnik osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistva slovačkog novinara i njegove zaručnice

Bivši vojnik osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistva slovačkog novinara i njegove zaručnice

Bivši vojnik osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistva slovačkog novinara i njegove zaručnice

Zbog ovog dvostrukog ubistva do sada su izrečene dvije zatvorske kazne od ukupno 38 godina.

Foto: DW

Zbog ubistva slovačkog novinara Jana Kučiaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove, Slovački kazneni sud u Pezinoku izrekao je u ponedjeljak 23-godišnju zatvorsku kaznu bivšem vojniku Miroslavu Marčeku koji je u januaru ove godine priznao krivicu za ovo dvostruko ubistvo.

Izricanje presude očekuje se za još tri optužene osobe, od kojih je i slovački biznismen Marian Kočner, koji se tereti za naručivanje ubistva novinara Kučiaka, za koje je kako tvrdi tužilaštvo, Marčeku platio 70 hiljada eura.

Alena Zsuzsova je osumnjičena za dogovaranje ubistva preko posrednika Zoltana Andruskoa, koji je angažovao napadače. Andrusko je u decembru prošle godine priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora.

Slovački istraživački novinar Kučiak i njegova zaručnica Kušnirova ubijeni su u njihovom domu u gradu Velka Maca, istočno od Bratislave, 21. februara 2018. godine. Kučiak je radio za sajt Aktuality.sk, a u zadnjem članku je pisao o biznismenu za kojeg se sumnja da je prodavao stanove sopstvenoj kompaniji i ispitivao da li je to način da izbjegne plaćanje poreza.

Ova ubistva potresla su slovačko društvo zbog kojih su u Bratislavi organizovani najveći protesti od Baršunaste revolucije 1989. godine. Zbog pritiska javnosti, tri sedmice nakon masovnih demonstracija premijer Slovačke Robert Fico podnio je ostavku.

Izvor: PressGazeette, Aktuality.sk, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.