Međunarodna federacija novinara posjetila palestinske novinare u gradu Ramallah

Međunarodna federacija novinara posjetila palestinske novinare u gradu Ramallah

Međunarodna federacija novinara posjetila palestinske novinare u gradu Ramallah

Iz IFJ-a su ubistva novinara u Gazi opisali kao ''journacide''.

foto: Hammam Sadi / PJS

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger boravio je na području Zapadne obale u periodu od 21. do 24. novembra 2023.

Posjeta je, kako se navodi na stranici IFJ-a, bila misija kojom je Bellanger želio iskazati podršku novinarima koji su članovi podružnice IFJ-a - Palestinskog novinarskog sindikata (PJS) na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Bellangera je u gradu Ramallah na Zapadnoj obali dočekao predsjednik PJS Nasser Abu Baker, koji je i potpredsjednik IFJ-a.

PJS je organizovao radni sastanak između generalnog sekretara IFJ-a i izabranih funkcionera sindikata, a potom i sa povrijeđenim novinarima kao i sa novinarima koji su bili zatočeni u izraelskim zatvorima.

Situacija na terenu je, kako ističe IFJ, duboko zabrinjavajuća, a novinari, uprkos takvoj situaciji, uzdignute glave izvršavaju svoju misiju informisanja javnosti.

Najmanje 58 novinara je ubijeno u periodu od 7. oktobra do 29. novembra. Nikada u novijoj historiji profesija nije doživjela takav masakr u tako kratkom vremenskom periodu, objavili su iz IFJ-a. Ubistva novinara su opisali kao “journacide”.

Održane su i posjete medijskim kućama u Ramallahu: Palestinskoj radiodifuznoj korporaciji (PBC), Al Jazeeri, Al Arabia TV, Nisaa FM, Ajyal Radio Networku i redakciji dnevnog lista Al-Ayyam. 

“Kada izraelska vojska ne zlostavlja novinare, ne prijeti im ili ih ne povređuje, oni su spriječeni da prate događaje jer su izraelske vlasti isključile internet”, rečeno je iz IFJ-a.

Također, delegacija PJS-a i IFJ-a susrela se i sa direktorom ureda UNESCO-a u Ramallahu, agencije Ujedinjenih naroda odgovorne za zaštitu i sigurnost novinara. Oni su počeli pripreme za postkonfliktni period u Pojasu Gaze, što će uključivati isporuku medicinskih kompleta za prvu pomoć, baterija za mobilne telefone, neprobojnih prsluka i kaciga, kao i postavljanje “sigurne kuće” u Khan Younèsu, u južnoj Gazi, kako bi novinari mogli raditi u sigurnom okruženju.

Bellanger je ponovio da je “dužnost IFJ-a da stane uz svoje palestinske članove, bilo da se nalaze na Zapadnoj obali ili u Gazi”.

“Pozivamo na definitivan prekid vatre. Ovaj masakr mora odmah prestati i pozivam izraelsku vladu da poštuje međunarodno pravo koje štiti civile, uključujući novinare. Solidarnost je u srcu naših akcija i IFJ vas podsjeća da će nastaviti raditi s Ujedinjenim narodima i njihovim podružnicama kako bi osigurao pristojnu budućnost za vaše članove”, kazao je on.

Poručio je da je IFJ stoji u punoj solidarnosti sa palestinskim novinarima koji nastavljaju da ispunjavaju svoju misiju informisanja. Također, dodao je da će čim situacija dozvoli, IFJ posjetiti Gazu.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.