Medijske organizacije traže objašnjenje o tvrdnjama o prisluškivanju novinara

Medijske organizacije traže objašnjenje o tvrdnjama o prisluškivanju novinara

Medijske organizacije traže objašnjenje o tvrdnjama o prisluškivanju novinara

Iz upravnih odbora BH novinara i Vijeća za štampu i online medije u BiH reagovali su na navode kako OSA BiH prisluškuje i prati novinare.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) hitno i javno očitovanje povodom tvrdnji Milorada Dodika, predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH, o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Na press konferenciji održanoj jučer u Sarajevu, predsjedavajući Dodik je ustvrdio da OSA prati, prisluškuje  i „usmjerava“ novinare i medijske kuće sa ciljem „inkriminacije politički nepodobnih ljudi“,  i tu je  tvrdnju potkrijepio protokolarnim brojem naredbe agencije OSA (broja 05/1-4-1547/19) na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje.

UO BH novinara izražava zabrinutost zbog tog ataka na medijske slobode u BiH i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zloupotrebe medija u političke i druge, zakonom zabranjene svrhe.

“Praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija nedopustivi su u demokratskim društvima – nespojivi su sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija. U tom kontekstu, jednako su za novinarsku zajednicu opasne i uznemirujuće informacije o mogućoj zloupotrebi ovlasti od strane  agencije OSA i miješanja u rad novinara, kao i izjava Milorada Dodika, koji je te informacije iznio u javnom prostoru BiH. I jedna i druga strana moraju hitno i do kraja transparentno razjasniti ovaj skandalozni čin, koji je istovremeno teško kršenje medijskih sloboda i krivično djelo.”

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju ne samo agencije OSA, već i Tužiteljstva BiH i  Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor rada sigurnosnih agencija u BiH, kao i provođenje istrage i poduzimanje sankcija prema svima koji institucionalno ili personalno stoje iza ovog čina.

Iz Vijeća za štampu i online medije su izrazili zabrinutost zbog jučerašnjih navoda o postojanju spiska medija koji se prate.

„U ime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća zahtijeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju“, poručili su iz te organizacije, „Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije već i na cjelokupnu medijsku zajednicu".

„Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene“, navodi se u saopštenju Vijeća za štampu i online medije u BiH. 

Izvor: BHN, Avaz

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.