DT prisluškivao uposlenike i novinare

DT prisluškivao uposlenike i novinare

Najveću telekom kompaniju u Evropi Deutsche Telekom trenutno potresa nevjerovatan skandal o prisluškivanju.  Kako bi utvrdila ko medijima dostavlja „osjetljive informacije“, uprava Deutsche Telekoma (DT) prisluškivala je vlastite visokopozicionirane menadžere i članove Nadzornog odbora. Radilo se o njihovim telefonskim kontaktima s novinarima.

Kako izvještava Deutsche Welle, o aferi je raspravljao Nadzorni odbor Deutsche Telekoma i stao uz šefa Telekoma Renéa Obermanna. Obermann je već prije priznao da su 2005. i 2006. na "nedopušten način" koristili podatke o telefonskim razgovorima.  U navedenom periodu Telekom je razmatrao opciju otpuštanja hiljada radnika, no interne informacije o politici preduzeća i planiranim mjerama dospjele su u javnost prije nego što ih je Uprava službeno predstavila.

Čini se da nije samo sporan period 2005-2006. Kako piše Financial Times Deutschland još 2000. godine špijuniran je jedan novinar, kada je šef Telekoma bio Ron Sommer. Tada nisu kao 2005. i 2006. uspoređivani podaci o vođenju telefonskih razgovora, navodi Financial Times, nego se radilo o nalogu detektivskog ureda za špijuniranje jednog novinara. Glasnogovornik Telekoma je izjavio da sadašnja Uprava o tomu ništa nije znala. Uprava

Ponuđači telekomunikacijskih usluga u Njemačkoj zakonom su obvezani na poštivanje tajnosti telefonskih razgovora svojih mušterija.  Očito je da je ovaj put prekršen Zakon o tajnosti telekomunikacija i Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Kako piše Deutsche Welle, "Afera prisluškivanje" veliki je udarac za Telekom. Već se javljaju i prvi kritičari iz samog preduzeća sa tvrdnjama kako će prisluškivanje vlastitih menadžera dovesti do dramatičnog pada povjerenja među mušterijama.

Izvor:
Deutsche Welle 
European Journalism Centre