Bilten BH Novinara: o nezakonitom prisluškivanju novinara

Bilten BH Novinara: o nezakonitom prisluškivanju novinara

Bilten BH Novinara: o nezakonitom prisluškivanju novinara

Novo izdanje stručnog online biltena "E-novinar" udruženja BH Novinari posvećeno je problemu prisluškivanih razgovora.

Ovu godinu nisu obilježili samo protesti već se velika prašina i afera digla oko nezakonitog prisluškivanja i snimaka razgovora koji su se pojavili na internetu između Predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i urednika Informativnog programa Federalne televizije Avde Avdića. Zamjenica glavnog državnog tužioca Vesna Budimir izjavila je da je i ona nezakonito praćena i prisluškivana.

Bilten BH Novinara u ovom broju donosi tekstove koji govore o nelegalnom prisluškivanju novinara, problemu o kojem se niko od političara, državne insitacije nije usudio da javno govori.

O ovoj temi govori dugogodišnji novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić, koji ističe da ni za jedan snimak prisluškivanja nije čuo niti pročitao transkript. „Novinarske ogranizacije bi trebale više da insistiraju na odgovornosti. Problem sa objavom prisluškivanih razgovora u današnjem bh. društvu je uglavnom u tome sto se oni koriste u situacijma kada se javne ličnosti ili medijske kuće trebaju ukrotiti“, istakao je Kontić.

„Prisluškivanje novinara je vrlo upitno i ono može biti dozvoljeno samo na osnovu sudske odluke“, kaže pravni savjetnik za medijska pitanja u Internews-u BiH Mehmed Halilović. Halilović dodaje da je prisluškivanje potpuno neprihvatljivo. Ne možemo očekivati da će se stanje brzo promijeniti kada su upitanju nelegalna prisluškivanja novinara ali krivci za zloputrebu moraju biti procesuirani i kažnjeni u skladu sa zakonom, kaže se u biltenu.

Kompletno izdanje biltena BH novinara dostupno je ovdje.