Kultna crno-crvena karirana košulja na premijeri “Kvaleta”

Kultna crno-crvena karirana košulja na premijeri “Kvaleta”

Kultna crno-crvena karirana košulja na premijeri “Kvaleta”

Održana premijera dokumentarnog filma posvećenog životu i stvaralaštvu Nisveta Džanke.

foto: Mediacentar Sarajevo

Kultno kino Bosna u Sarajevu bilo je mjesto na kome se održala premijera dokumentarnog filma posvećenog novinaru Nisvetu Džanki, koji je popularnost stekao snimajući neobične priče iz Bosne i Hercegovine, predstavljajući ih u emisiji “Pozitivna geografija”.

“Za sve ovo je autor kriv - Džanko”, poručio je u kratkom obraćanju uoči premijere autor i scenarista filma “Kvale” Bojan Filipović prisutnima u popunjenoj kino sali u kojoj je simbolično bila postavljena i čuvena crno-crvena karirana košulja koju je Kvale, kako su zvali Džanku, nosio na snimanjima “Pozitivne geografije” koja se emitovala osam godina.

“Bitna stvar - to je ova košulja koja je jedina spona nas i njega”, dodao je Filipović koji nije htio davati izjave za medije.

Crno-crvena karirana košulja “diva iz bajke”, kako ga je opisao novinar Ahmed Burić u filmu, putovala je kroz radnju filma, nastalog u produkciji FIST-a, u kome su sagovornici prisjećajući se Džanke govorili o njegovom djetinjstvu, počecima u karijeri, o ratu, braku, njegovom životu i stvaralaštvu.

Publici se obratila i Ivana Vasilina, direktorica produkcije FIST, kratko poručivši: “Ukoliko ovaj film proizvode 10 deka vaše emocije – dobro je”.

“Pozitivnu geografiju” su 1998. godine pokrenuli Jasmin Duraković i Nisvet Džanko u okviru dokumentarnog magazina “Čekajući 2001 Sarajevo”, koji se emitovao na programu tadašnjeg BHRT-a. Bili su to petominutni prilozi rađeni po cijeloj BiH, a svoju polusatnu verziju serijal je doživio 2001. godine. Snimljene su 284 epizode. “Pozitivna geografija” se prestala emitovati u sezoni 2008.-2009., a Džanko je, nakon teške bolesti, preminuo 30. maja 2012. godine usljed neuspjele transplantacije jetre.

U svojoj novinarskoj karijeri Džanko je pisao za tuzlanski „Zmaj od Bosne“, „Dane“, „Dnevni avaz“.

U organizaciji Društva novinara Bosne i Hercegovine 2011. proglašen je najboljim novinarom na manifestaciji povodom Svjetskog dana slobode medija.

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.