Kriminalizovana kleveta u Republici Srpskoj

Kriminalizovana kleveta u RS

Kriminalizovana kleveta u Republici Srpskoj

Usvojen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.
 
foto: NSRS
 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS) kojim se kriminalizuje kleveta, usvojen je na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).
 
Za Prijedlog je, trećeg dana zasjedanja, od prisutnih 63 za je glasalo 47, a protiv je bilo 16 poslanika.  
 
Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Maja Dragojević Stojnić prvog dana zasjedanja Četvrte redovne sjednice NSRS uputila je prijedlog da se krimnalizacija klevete skine sa dnevnog reda. Od 69 prisutnih poslanika za je bio 21 poslanik.
 
Miloš Bukejlović, ministar pravde RS, u obraćanju tokom uvodne riječi kazao je da javne rasprave nisu održavane pro forme i da tu činjenicu napominje jer se pokušala napraviti slika da, kako je naveo, Vlada ignoriše mišljenje javnog mnijenja.

„Takvi naslovi doveli su do osjećanja zbunjenosti i predstavljanja netačne slike ovog Nacrta. Podložan je korigovanju i izmjenama koje smo dobijali usmenim i drugim putevima“, izjavio je, te je iznio izuzetke i razlike koje su donesene u odnosu na Nacrt.

Mladen Ilić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kazao je da mu je drago da su uvažene primjedbe na Nacrt, te da se vidi da su kazne za klevetu dosta manje, da su „one sada realne i da su cijene sasvim uredu“.

„Kleveta ne znači nužno samo laž, a s druge strane uvredu je teško tumačiti i ima smisla što je povučena“, poručio je Ilić, dodajući da Prijedlog vidi kao pomak u „funkcionisanju našeg društva“.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a izjavio je da je zakon izazvao velike dileme u javnosti. „Mislim da ovaj zakon prati Ustav RS koji je rekao da je nepovrediva čast i ugled, ljudsko dostajnstvo, lična privatnost“, rekao je Mazalica.

„Svjedoci smo da su klevete nanijele štete pojedinim ljudima i iza klevete ne stoji samo neistina. Ugled može pokvariti dobro artikulisana kleveta koja može donijeti trajno obilježje pojedincu“, kazao je između ostalog Mazalica.

Nacrt ovog zakona usvojen je 26. marta, a Dragomir Vasić, poslanik SDS-a, kazao je da je u ime Kluba stranke govorio na toj sjednici jer je smatrao da je taj zakon, kako kaže, vrlo loš.

„Očigledno je da smo bili u pravu da je naš pritisak koji se odnosio na predloženi nacrt bio apsolutno opravdan jer je predlagač uvažio mnoge naše primjedbe“, izjavio je, dodajući i da su pojedine odredbe neprecizne i ostavljaju veliki prostor za razna tumačenja. Kazao je da je široka formulacija u Članu 156.a koji se odnosi na objavu fotografije bez pristanka lica, te pitao ko će procijeniti da li je to prikazivanje fotografije moglo da ima štetne posljedice. Takođe, i Član 208b koji se odnosi na iznošenje ličnih i porodičnih prilika, po njemu je sporan iz razloga jer, kako je rekao, ne vidi opis radnje, ni to šta je stvarna šteta, niti koja je posljedica nastupila.

Protiv usvajanja ovog zakona u izlaganju je bio poslanik PDP-a Igor Crnadak koji je izjavio da je zakon opasan, štetan i loš.

„Jeste, neke stvari su izmijenjene, ali ne valja ono da ste ostavili da je kleveta krivično djelo. Zaista, ako se usvoji zakon zajedno će igrati šah u istoj ćeliji ubica i neko ko je ispričao vic u kafani o ministru ili predsjedniku. Ugrožava slobodu govora, svako će morati da drži prst na čelu u svakom momentu i razmišlja šta govori i da li da nešto što je zaista loše u društvu kaže“, izjavio je Crnadak, poručujući da će ovo biti strahovlada.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kazao je da su svjesni da Prijedlog nije idealan, te upitao: „Da li je idealnije od ovoga otvoriti put ka kompletnoj anarhiji, ili je ovo početak što će nam poslužiti za izmjenu ili bolje zakone sutra ili možda bude i dovoljno?“

Zakon se sada dostavlja Vijeću naroda RS da odluči o pitanju vitalnog interesa, a onda ide na proglašenje predsjedniku i objavu u Službenom glasniku RS. Analizu o tome šta Zakon donosi za novinarsku zajednicu ali i građane u BiH možete pročitati u tekstu Dejana Lučke za Mediacentar.
 
Prijedlog je usvojen uprkos alarmima bosanskohercegovačke medijske zajednice, osuda Evropske unije, Vijeća Evrope, Sjedinjenih Američkih Država te ambasada kao i međunarodnih novinarskih organizacija.
 
Dio novinarske zajednice u Bosni i Hercegovini je mjesecima unazad ukazivao da bi kriminalizacija klevete dovela do gušenja javne riječi te su na javnim raspravama Ministarstva pravde RS jasno pozivali da se povuče Nacrt zakona i napuštali javne rasprave podcrtavajući da su organizovane samo radi forme.
 
U utorak je uoči sjednice organizovan i protest na Trgu Krajine u Banjaluci kojim su novinari i aktivisti, kao i građani, željeli ponovo poručiti da ne pristaju na kriminalizaciju klevete. 
 
Navedenim prijedlogom krivičnog normiranja klevete, kako je napisao u tekstu za Media.ba advokat i nekadašnji novinar Senad Pećanin, čini se ogroman korak unazad koji će efikasno zaštiti, prije svega, nosioce najviših državnih i političkih funkcija od kritike novinara i medija, ali i građana koji se usude na kritiku i u nejavnom prostoru. Prije svega, za razliku od postupka za klevetu normiranu Zakonom o zaštiti od klevete, navedenim prijedlogom izmjena Krivičnog zakonika RS kleveta se normira kao krivično djelo. To znači da se postojanje klevete utvrđuje u krivičnom, a ne parničnom, građanskom postupku. Ključna razlika između ova dva postupka je što se krivični postupak može pokrenuti i sprovesti samo po zahtjevu tužioca. To implicira dosta posljedica koje su izdvojene u ovom tekstu.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.