Konferencija u Splitu povodom godišnjice smrti novinara Vladimira Matijanića

Konferencija u Splitu povodom godišnjice smrti novinara Vladimira Matijanića

Konferencija u Splitu povodom godišnjice smrti novinara Vladimira Matijanića

„HND ne zaboravlja tragičnu smrt Vladimira Matijanića“.

foto: HND

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je kolegice i kolege na konferenciju za novinare povodom godišnjice smrti novinara Vladimira Matijanića, koja će se održati u subotu, 5. avgusta 2023., sa početkom u 10 sati na adresi Trg Gaje Bulata 5 u Splitu.

Konferencijom će, kako navode, upozoriti da ni nakon godinu dana nisu rasvijetljene sve okolnosti zbog kojih je Matijanić izgubio život.

„Jer pamtimo i nikad nećemo odustati od traženja istine u ovom slučaju“, navode iz HND-a.

Vladimir Matijanić, istaknuti splitski novinar i urednik umro je 5. avgusta 2022., u 51. godini. Prije godinu dana Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš potvrdio je za internet portal Index.hr da je pokrenuta istraga vezana za smrt novinara. Istraga je pokrenuta nakon što je Andrea Topić, novinarka i partnerka preminulog Matijanića na svom Facebook profilu objavila hronologiju događanja u kojoj je otkrila da ga Hitna pomoć nije htjela hospitalizovati. 

“Pozvat ćemo ponovo na odgovornost ministra zdravstva Vilija Beroša koji uporno želi zataškati tragičnu smrt jednog od najboljih hrvatskih novinara, te premijera Andreja Plenkovića, koji štiti ministra i odgovorne u KBC-u Split jer ih veže članska iskaznica vladajuće stranke“, naveo je HND u pozivu za konferenciju.

Na konferenciji će govoriti Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Andrea Topić, novinarka i partnerica Vladimira Matijanića i Dragan Markovina, historičar i publicist.

HND je početkom ove godine organizovalo i protest pod nazivom “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, kako bi pokazali da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.