Pokrenuta istraga zbog smrti novinara Vladimira Matijanića

Pokrenuta istraga zbog smrti novinara Vladimira Matijanića

Pokrenuta istraga zbog smrti novinara Vladimira Matijanića

Nakon objave partnerice Vladimira Matijanića, pokrenuta istraga o njegovoj smrti

Foto: Screenshot/Index.hr

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš potvrdio je za internet portal Index.hr da je pokrenuta istraga, vezana za smrt novinara Vladimira Matijanića. Istraga je pokrenuta nakon što je Andrea Topić, novinarka Indexa i partnerka preminulog Matijanića, koji je također bio novinar tog portala, na svom Facebook profilu objavila hronologiju događanja u kojoj je otkrila da ga Hitna pomoć nije htjela hospitalizovati. 

Vladimir Matijanić, istaknuti splitski novinar i urednik, umro je 5. avgusta u 51. godini. Kako je u svojoj objavi navela Andrea Topić, bio je pozitivan na Covid-19, a imao je Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti, zbog čega se nije mogao vakcinisati. O tome su, kako je napisala, još 2. avgusta, obavijestili medicinske radnike u splitskoj bolnici, gdje su im rekli da je trenutno nestašica lijeka kojeg daju teškim bolesnicima da izbjegnu teške komplikacije Covid-a. 
 
“Zvali smo hitnu barem 10 puta u ova dva dana, ako ne i više. Sve s ciljem da ga prime u bolnicu. Kad smo ih tu večer zvali uputili su nas na liječnika na Infektivnom, ispričali mu sve. Rekao je da Vlado 'nije imunokompromitiran', čak i da 'nije imunološki bolesnik'”, napisala je između ostalog ona.
 
U objavi u kojoj navodi “pišem ovo jer znam da bi on htio da se zna što se dogodilo”, Andrea Topić objašnjava kako je Hitna pomoć došla 5. avgusta u njihov stan u 13 sati i 40 minuta, ali Matijanića nisu htjeli ni tada hospitalizovati uz riječi da “nema potrebe, to su normalni simptomi, nek pije tekućine i jede slane štapiće”, iako je bio u izuzetno lošem zdravstvenom stanju.
 
Nekoliko sati kasnije Hitna pomoć je na njen poziv došla, pokušali su reanimirati Matijanića, no već je, kako je napisala, bilo kasno. Nakon njene objave redakcija portala Index.hr je napisala da sve upućuje na nesavjesno liječenje, te da očekuju službenu reakciju Ministarstva zdravstva. 
 
Vladimir Matijanić je rođen 1972. godine, a tokom novinarske karijere radio je u Slobodnoj Dalmaciji kao novinar i urednik, u Feral Tribuneu i na portalu Index.
 
Zbog otkrića o problematičnom doktoratu zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice Vice Mihanovića i nizu tekstova o toj temi na Indexu, dobio je i novinarsku nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo.
Autor je knjige “Kerum i propadanje Splita”.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.