U nedjelju u Zagrebu protest “Oprostite što smetam, ne mogu disati”

U nedjelju u Zagrebu protest “Oprostite što smetam, ne mogu disati”

U nedjelju u Zagrebu protest “Oprostite što smetam, ne mogu disati”

HND: Protest kao upozorenje da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Vladimir Matijanić umro.
 
foto: Hrvatsko novinarsko društvo
 
Šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, u nedjelju 5. februara 2023., Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizuje protest pod nazivom “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, kako bi se upozorilo na to da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro, navodi HND na svojoj stranici. Okupljanje počinje u 12 sati ispred Novinarskog doma u ulici Perkovčeva 2 u Zagrebu.  
 
“Nakon što se okupimo u 13 sati, kreće prosvjedna šetnja od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanskom do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića, Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg”, piše u obavijesti o protestu.
 
Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.
 
HND piše kako žele da se ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5.000 osoba u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju Matijanića te da ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš, koji, kako piše HND, “u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno” odstupi s te funkcije.
 
Podsjećaju kako je tokom proteklih dana Hrvatsko novinarsko društvo na svojoj Facebook stranici objavljivalo kratke snimke u kojima kolege i prijatelji Vladimira Matijanića govore o njemu i pozivaju sve da dođu na protest. 
 
“Ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira. I sve manje ih ostaje raditi u Hrvatskoj. I zato prosvjedujemo. Protiv sistema koji je ubio našega kolegu Vladimira Matijanića! Za neovisnu istragu okolnosti njegove smrti. Za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša! Da se ne ponovi više nikome...”, piše u opisu događaja na Facebook stranici na kojoj se poziva na protest.
 
Izvor: HND
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.