Koalicija za slobodu medija: Pad medijskih sloboda u BiH

Koalicija za slobodu medija: Sve manje medijske slobode u BiH

Koalicija za slobodu medija: Pad medijskih sloboda u BiH

Iz Koalicije su osudili kriminaliziranje klevete i sve češće napade na novinare.

foto: Ajdin Kamber - Foto baza

Koalicija za slobodu medija (MFC) koja djeluje u 50 zemalja na šest kontinenata izrazila je zabrinutost zbog pada medijskih sloboda i nezavisnih glasova u Bosni i Hercegovini (BiH).

Iz Koalicije navode da nedavne zakonske izmjene u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) kojima se ponovno kriminalizira kleveta ograničavaju mogućnosti novinara da rade svoj posao, stvarajući zastrašujući učinak na slobodu izražavanja i protok informacija.

“Ovaj alarmantni trend u BiH podrazumijeva globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama koji se koriste kako bi se ušutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, što predstavlja ozbiljnu prijetnju temeljnim načelima demokratije i ljudskih prava, širom svijeta”, piše u saopštenju Koalicije.

Pozivajući se na Ustav BiH, prema kojem bi bilo potrebno osigurati najviši stepen međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda, iz Koalicije ističu da je to potrebno ugraditi u sve relevantne zakone u BiH, uključujući oba entiteta i Brčko distrktu.

Zabrinutost su izrazili i zbog sve češćih napada na novinara, navodeći da je prema Liniji za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari od 2019. godine zabilježeno 344 napada na novinare, kao i da je 2022. u odnosu na godinu ranije, zabilježen porast broja prijetnji prema novinarima za 137 posto.

Iz Koalicije su osudili sve veći broj napada na novinare u BiH među kojima su istakli fizički napad na Mirzu Derviševića, vlasnika web portala Times.ba, vandalsko uništavanje automobila dvojice novinara: Nikole Morače (EuroBlic i SrpskaInfo) i Aleksandra Trifunovića (Buka), te prijetnje smrću i nacionalističke uvrede upućene Kenanu Ćosiću, njegovoj porodici i članovima njegove redakcije (Oslobođenje i O Kanal TV).

“Osuđujemo oštru i neodgovornu retoriku pojedinih političara, posebno u RS, te fizičko i online nasilje koje doživljavaju mnogi u medijima”, istaknuto je u saopštenju Koalicije.

Pozvali su predstavnike svih nivoa vlasti iz BiH da zaustave represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim oblicima, korištenje zapaljive retorike protiv medija i kulturu nekažnjivosti za napadače i da stvore okruženje sa zakonskom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava prema kojim nezavisni mediji mogu nesmetano djelovati.

Iz ove Koalicije koja radi na promicanju slobode medija kroz zagovaranje, diplomatske intervencije, pravne reforme, događaje i finansiranje, naglašavaju da sloboda medija predstavlja sastavni element demokratije, ljudskih prava, globalne sigurnosti i prosperiteta.

Sloboda izražavanja, sloboda medija, te sigurnost novinara i medijskih radnka, kako ističu iz Koalicije, neophodni su za procvat slobodnih, pluralističkih i demokratskih društava.

Koalicija predstavlja partnerstvo država članice koje zajedno rade na zagovaranju slobode medija u tim zemljama i inozemstvu. Također se zalaže za sigurnost novinara i medijskih radnika, te poziva na odgovornost one koji napadaju novinare i ograničavaju ih u njihovom poslu.

Države članice Koalicije potpisali su takozvano Globalno obećanje o slobodi medija - pisanu obavezu za rad na poboljšanju slobode medija u zemlji i zajedničkog rada na međunarodnoj razini. Neki od zadataka Koalicije podrazumijevaju i širenje uticaja na vlade, državne aktere i druge moćne pojedince da podrže slobodu medija i pozovu na odgovornost počinitelje zločina protiv novinara. Sve aktivnosti koje se rade u cilju unapređenja medijskih sloboda, Koalicija provodi kroz zagovaranja, diplomatske intervencije, te poticanje i provođenje pravnih reformi, međunarodnih događaja i stavljanja sredstava na raspolaganje za inicijative za slobodu medija.

Saopštenje koje su objavili povodom stanja medijskih sloboda u BiH potpisalo je 25 članica Koalicije, među kojima su i: Austrija, Bugarska, Kanada, Čile, Danska, Norveška, Francuska, Njemačka, Japan, Velika Britanija, Slovenija, Švicarska, Luksemburg i Nizozemska.

Izvor: Media Freedom Coalition (MFC)

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.