BH novinari predstavili istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022.”

BH novinari predstavili istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022”

BH novinari predstavili istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022.”

Zabilježen je znatan porast govora mržnje prema novinarima/kama, posebno u online prostoru.

foto: Andrija Vukelić / BH novinari

Udruženje BH novinari predstavilo je danas godišnje istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022.”, koje u okviru regionalne mreže novinarskih udruženja Zapadnog Balkana Safejournalists, i uz podršku Evropske unije (EU), provode BH novinari.

Istraživanje obuhvata statističke podatke o napadima, prijetnjama i pritiscima na novinare/ke u Bosni i Hercegovini (BiH), informacije o legislativi u oblasti medija, ekonomskom položaju medija i novinara, te aktuelne trendove vezane za ugrožavanje medijskih prava i sloboda.

Tokom 2022. godine u bazi napada na novinare na stranici safejournalists.net registrovan je ukupno 31 slučaj napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medije u BiH, među kojima i dva fizička napada. U 22 slučaja upućene su prijetnje smrću novinarima, verbalni i drugi oblici prijetnji i politički pritisci na novinare/ke i medije. Broj političkih pritisaka i verbalnih prijetnji novinarima povećan je za 40 posto u odnosu na 2021. godinu.

Zabilježen je i, kako navode BH novinari, znatan porast govora mržnje prema novinarima/kama, posebno u online prostoru.

Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari, u 2022. je zabilježila 79 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda.

Istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022” je dostupno na ovom linku.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.