Cyber napadi na stranice tajvanske vlade, krivci “vjerovatno kineski haktivisti”

Cyber napadi na stranice tajvanske vlade, krivci “vjerovatno kineski haktivisti”

Cyber napadi na stranice tajvanske vlade, krivci “vjerovatno kineski haktivisti”

Cyber napadi na zvanične web stranice na Tajvanu, uoči posjete Nancy Pelosi.
 
foto: Markus Spiske on Unsplash
 
Službenu web stranicu predsjedničke kancelarije Tajvana, uoči dolaska predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi u tu zemlju, pogodili su cyber napadi koje su vjerovatno, kako piše Reuters, izveli kineski haktivisti.
 
Pelosi je u glavni grad Tajvana Tajpej stigla u utorak, a prije njenog dolaska web stranica predsjedničke kancelarije bila je na meti distribuiranog napada uskraćivanjem usluga (DDoS) i u jednom trenutku nije radila, javili su iz kancelarije predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen. Pristup web stranici je vraćen u roku od 20 minuta od početka napada, navodi se u njihovom saopštenju. 
 
Tajvanske vladine agencije su ovu situaciju pratile kao “informacioni rat”, dodao je kasnije portparol kancelarije.
 
Institut za tehnologiju SANS, američka organizacija za istraživanje kibernetičke sigurnosti, zaključio je kako su napadi vjerovatno pokrenuli hakeri kineskih aktivista, a ne kineska vlada.
 
“Ovo su nekoordinirani, nasumični napadi na web stranice koje kineski haktivisti koriste da prenesu svoju poruku”, rekao je Johannes Ullrich, dekan za istraživanje na SANS-u. “Obično se to nastavlja tokom nekoliko dana, ali često izgube interesovanje u roku od sedmicu. Mnogi napadi su motivisani onim što piše u kineskoj štampi”, dodao je Ullrich.
 
Vladin portal i web stranica Ministarstva vanjskih poslova Tajvana također su privremeno bili nedostupni u utorak. Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana u saopštenju navodi da su obje web stranice pogođene sa do 8,5 miliona zahtjeva za prometom u minuti sa “velikog broja IP adresa iz Kine, Rusije i drugih mjesta”. 
 
Ullrich je takođe naveo kako su cyber napadi došli sa nekoliko stotina hiljada IP adresa, povezanih sa uređajima registrovanim u kineskom komercijalnom internet prostoru.
 
DDoS napadi funkcionišu tako što usmjeravaju velike količine internetskog prometa ka ciljanim serverima u relativno nesofisticiranoj namjeri takozvanih “haktivista” da ih izbace iz mreže.
 
Podsjetimo, posjetu Nancy Pelosi Tajvanu oštro je osudila Kina, jer tu zemlju smatra dijelom svoje teritorije, čak iako taj otok ima vlastitu vladu, izdaje vlastite pasoše i ima vlastitu vojsku. Takođe, ovo je prva posjeta predsjedavajućeg Kongresa SAD-a Tajvanu nakon 25 godina. 
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.