Kazna za novinarku jer je Vučiću postavila pitanje o Šešelju

Kazna za novinarku jer je Vučiću postavila pitanje o Šešelju

Kazna za novinarku jer je Vučiću postavila pitanje o Šešelju

Novinarka Radio-televizije Vojvodine kažnjena je smanjenjem plaće zbog pitanja o Vojislavu Šešelju kojeg je uputila Aleksandru Vučiću tokom press konferencije početkom aprila.
 
Foto: N1
 
Direktor RTV Srđan Mihajlović kaznio je urednicu dopisništva te televizije Svetlanu Božić Krainčanić jer je srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću postavila pitanje sa spiska koji je novinarima podijelila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava.
 
"Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja", glasilo je pitanje novinarke, koja je kažnjena smanjem plaće za 20 posto.
 
Foto: Youth Initiative for Human Rights, Facebook
 
Cenzolovka piše kako je je direktor u rješenju o kazni napisao kako procjenjuje "da će izrečena mjera uticati na zaposlenu da ne učini istu povredu radne obaveze, kao i da će preventivno uticati na zaposlene".
 
Protiv odluke direktora RTV protestovala je inicijativa "Novinari ne kleče", tražeći povlačenje odluke o kažnjavanju, javno izvinjenje Svetlani Božić Krainčanić, kao i objašnjenje Mihajlovića o razlozima zbog kojih je donio takvu odluku.
 
Inicijativa je, također, zatražila ostavku Mihajlovića i najavila protestno okupljanje ispred sjedišta RTV u Novom Sadu ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.
 
Izvori: Cenzolovka, N1