Javni servis u Italiji postao megafon vlade

Javni servis u Italiji postao megafon vlade

Javni servis u Italiji postao megafon vlade

Novinarske organizacije osudile odluku vlade u Italiji.

foto: RAI / X

Javni servis u Italiji RAI odlučio je da ministrima i podsekretarima omogući neograničeno vrijeme tokom emitovanja kada govore o institucionalnim pitanjima, javile su Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ), koje su zajedno sa svojim ogrankom Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI) osudile navedenu odluku.

Kako su javile organizacije u saopštenju od petka, novinari i voditelji su 11. aprila na glavnim kanalima RAI-a pročitali u vijestima izjavu Sindikata novinara RAI-a (USIGrai) koji su osudili odluku te uporedili RAI s „megafonom vlade“.

 

IFJ i EFJ zajedno sa FNSI-em su istakli da je ta odluka daljnji pokušaj politizacije javnih informativnih službi u propagandne svrhe te su uputili zahtjev da RAI poštuje temeljne novinarske principe.

„Vladajuća većina je odlučila transformisati RAI u vlastiti megafon”, kazali su novinari USIGrai nakon odluke koju je objavio Nadzorni odbor RAI-a koji je odobrio pravilo koje dozvoljava predstavnicima vlade da „govore bez vremenskih ograničenja i unakrsnog ispitivanja“.

„Ovo nije naša ideja javnog servisa u kojem je rad novinara u centru, gdje postavljaju pitanja, čak i neugodna, provjeravaju ono što je rečeno, ukazuju na nedosljednosti. Iz tog razloga, dragi gledaoci, obavještavamo vas da smo spremni da se mobilišemo da vam garantujemo nezavisne, uravnotežene i pluralne informacije“, navedeno je u saopštenju USIGrai.

Drugo pravilo koje je takođe doneseno će omogućiti Rai Newsu da u svakom trenutku prenosi političke skupove u cijelosti, najavljene samo kratkim uvodom i bez novinarskog posredovanja.

U saopštenju EFJ-a i IFJ-a naglašava se da odluka RAI-a još jednom ilustruje pokušaje italijanske vlade da iskoristi javni servis u lične i propagandne svrhe, koje su u suprotnosti s glavnim stubovima novinarskog rada.

Predsjednik FNSI-ja Vittorio di Trapani je kazao da RAI News rizikuje da postane „poplava izbornih skupova, gazeći uređivačku autonomiju svojih novinara i uredničkog tima“.

 

„Potpuno smo solidarni sa novinarima RAI-a čiju slobodu medija i etičke principe potkopava italijanska vlada. Podsjećamo RAI na njegovu potrebu da poštuje temeljna novinarska načela koja su navedena u Globalnoj etičkoj povelji IFJ za novinare“, kazali su iz EFJ-a i IFJ-a.

Takođe su zatražili od Nadzornog odbora da preispita svoju odluku i omogući transparentno i pluralističko informisanje u skladu s načelima unakrsnog ispitivanja i javnog interesa.

Izvor: EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.