JaBiHuEU i Mediacentar pokreću projekat "Go Digital Against Harassment"

JaBiHuEU i Mediacentar pokreću projekat "Go Digital Against Harassment"

JaBiHuEU i Mediacentar pokreću projekat "Go Digital Against Harassment"

Cilj projekta je poboljšanje sigurnosti novinara i zaštita medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini putem podizanja svijesti o online prijetnjama usmjerenim protiv novinara i novinarki. 
 
Projekat "Go Digital Against Harassment", koji zajedno sprovode organizacija JaBihUEU i Fondacija Mediacentar, tokom naredne godine će mapirati problem online prijetnji i zlostavljanja novinara i novinarki u BiH, te raditi na povećanju kapacitete medijskih profesionalaca da se zaštite od takvih prijetnji, jačanju suradnje između civilnog sektora, medija i relevantnih institucija na rješavanju ovog problema, te informiranju javnosti o njegovom postojanju i preporukama za njegovo rješavanje.
 
Ispitivanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini (i regionu) ne postoje konkretni podaci o broju online napada na novinare i novinarke, niti o njihovom efektu na novinarsku zajednicu i reakcije nadležnih institucija. Dodatni problem je što u ovim slučajevima ne postoje ni odgovarajući pravni mehanizmi koji bi mogli biti iskorišteni za zaštitu medijskih radnika koji su meta prijetnji. Projekat "Go Digital Against Harassment" baziran je na preporukama OSCE Predstavnika za slobodu medija za konkretniji i aktivniji pristup ovom problemu.
 
U okviru projekta će biti objavljen i izvještaj sa podacima o online prijetnjama novinarima i novinarkama, te kreiran priručnik koji će medijskoj zajednici pružiti smjernice za bolju zaštitu od ovakvog oblika prijetnji, te aktivnije uključivanje u rješavanje problema.
 
Projekat podržava Evropska unija. 
 
 
This project is funded by the European Union through the small grants programme “Protecting Media Freedom and Freedom of Expression in the Western Balkans” implemented by the Croatian Journalists’ Association as part of the regional project Western Balkan’s Regional Platform for Advocating Media Freedom and Journalists’ Safety, carried out through partnership of six regional journalists’ associations – Independent Journalists’ Association of Serbia (IJAS), Association of BH Journalists (BHJ), Croatian Journalists’ Association (CJA), Association of Journalists of Kosovo (AJK), Association of Journalists of Macedonia (AJM) and the Trade Union of Media of Montenegro (TUMM).