Izraelska vojska novinara iz Pojasa Gaze odvela na nepoznatu lokaciju

Izraelska vojska novinara iz Pojasa Gaze odvela na nepoznatu lokaciju

Izraelska vojska novinara iz Pojasa Gaze odvela na nepoznatu lokaciju

Ponovo upućen poziv Izraelu da štite novinare i civile tokom sukoba.

foto: The New Arab

Diaa Al-Kahlout, dopisnik novinske kuće Al-Araby Al-Jadeed, uhapšen je u četvrtak 7. decembra u Beit Lahiji, gradu koji se nalazi u Pojasu Gaze, javile su međunarodne novinarske organizacije Međunarodni institut za medije (IPI) i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozivajući na njegovo hitno oslobađanje.

IPI je pozvao izraelsku vojsku da poštuje međunarodna pravila ratovanja koja zahtijevaju od svih zaraćenih strana da štite novinare i civile tokom sukoba.

“Izraelska vojska mora odmah osloboditi Diaa Al-Kahlouta, koji je novinar, a ne neprijateljski borac”, izjavila je Amy Brouillette, direktorica zastupanja za IPI.

“Također zahtijevamo da Izrael poštuje međunarodna pravila ratovanja koja zahtijevaju od država da štite novinare, kao civile, i da se suzdrže od proizvoljnog pritvaranja civila”, dodala je.

Al-Araby Al-Jadeed, novinska kuća sa sjedištem u Londonu, koja je u vlasništvu katarske kompanije Fadaat Media, među rijetkim je arapskim medijima s reporterima na terenu koji pokrivaju rat iz Gaze, podsjetio je IPI. Pored arapske, ima i englesku verziju pod nazivom The New Arab. Al-Kahlout vodi njihov ured u Pojasu Gaze gdje je radio od početka rata. 

Glavni urednik Al-Araby Al-Jadeeda Hussam Kanafani rekao je da medijska kuća radi na utvrđivanju lokacije na kojoj se novinar nalazi i osiguranju njegovog oslobađanja, optužujući Izrael da namjerno hapsi, gađa i ubija novinare kako bi spriječio dokumentaciju zločina.

Al-Kahlout i njegova dvojica braće bili su, prema pisanju stranice Al-Araby Al-Jadeed, među grupom civila koje je izraelska vojska uhapsila, svukla im odjeću i pretražila nakon čega su prebačeni na nepoznatu lokaciju. Tokom incidenta, Al-Kahlout je, kako se dodaje, odvojen od svoje kćerke, koja je osoba sa invaliditetom, prije nego što je prevezen u vojnom kamionu sa većom grupom civilnih zatočenika.

Masovno hapšenje je snimljeno na snimku, koji se dijelio po društvenim mrežama, a na kojem se vidi velika grupa palestinskih muškaraca u donjem rublju koje čuvaju izraelski vojnici. Prema Al-Araby Al-Jadeedu, Al-Kahlout se nalazi među ovim muškarcima.

Al-Araby Al-Jadeed je rekao za IPI da su Al-Kahlout i njegova dva brata još u pritvoru. Porodica novinara rekla je u petak da bi on mogao biti prebačen u vojnu bazu Zikim na jugu Izraela na ispitivanje, no Al-Araby Al-Jadeed nije mogao provjeriti ovu informaciju.

Iako nije sigurno da li je u trenutku privođenja izvještavao, to ipak ukazuje na, kako je podcrtano iz IPI-a, sve opasnije uslove za novinare i civile u Gazi.

“Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja o hapšenju novinara Al-Araby Al-Jadeeda Diaa Al-Kahlouta u sjevernoj Gazi zajedno sa članovima njegove porodice”, rekao je koordinator programa CPJ za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour.

“Izraelska vojska bi trebala otkriti njegovu lokaciju, odmah ga osloboditi i poduzeti korake kako bi obezbijedila sigurnost svih novinara koji prate ovaj rat, posebno onih u Gazi koji su suočeni s neposrednom opasnošću”, dodao je.

Izraelska bombardovanja i napadi na Gazu su, kako piše IPI, rezultovali neviđenim civilnim žrtvama i razaranjima širokih razmjera.

Podaci Međunarodne federacije novinara (IFJ) navode da je do danas u Gazi ubijeno 64 novinara i medijskih radnika od 7. oktobra. Na desetine medija u Gazi su bombardovale izraelske snage, a novinari u Gazi i širom regiona suočeni su s pritvorima i uznemiravanjem.

Od početka rata Izraela i Hamasa, CPJ je zabilježio 18 novinara koji su uhapšeni na Zapadnoj obali i jednog u Gazi. Dodaje se da istražuju izvještaje o hapšenju još tri novinara u Gazi i nekoliko izvještaja o hapšenju na Zapadnoj obali.

Iz CPJ je upućen upit od Sjevernoameričkog odjela Izraelskih odbrambenih snaga u vezi sa hapšenjem ali odgovor još nisu dobili.

Izvor: IPI, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.