Istraživanje: Nadzor interneta vodi ka samocenzuri

Istraživanje: Nadzor interneta vodi ka samocenzuri

Istraživanje: Nadzor interneta vodi ka samocenzuri

Svijest o nadzoru interneta kod korisnika vodi ka samocenzuri manjinskih stavova, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Journalism and Mass Communication Quarterly.
 
Većina ispitanika je na suptilno podsjećanje da je njihova internet aktivnost pod nadzorom reagovala potiskivanjem izražavanja mišljenja za koja su smatrali da nisu popularn ili su manjinska, pokazalo je istraživanje o efektu koji je pratio otkriće o sveobuhvatnom nadzoru interneta 2013. godine tokom afere Snowden i koji predstavlja tip "spirale tišine", psihološkog efekta potiskivanja nepopularnih mišljenja radi društvenog prihvaćanja. 
 
“Mnogi s kojima sam razgovala o ovome tvrde da ih nije briga za činjenicu da je internet pod nadzorom zato što ne krše nikakve zakone i nemaju ništa da kriju. Ovakvo rezonovanje je veoma uznemiravajuće", smatra autorica izvještaja, Elizabeth Stoycheff sa Državnog univerziteta Wayne u SAD.
 
No, oni koji "nemaju ništa da kriju" i podržavaju masovni nadzor internet aktivnosti, najčešće odustaju od izražavanja nepopularnih mišljenja, pokazalo je istraživanje.
 
"Činjenica da osobe koje 'nemaju šta da kriju' doživljavaju ovaj efekat, pokazuje da je online privatnost mnogo šire pitanje od zakonitosti naših postupaka. Ona se odnosi na osnovno ljudsko pravo kontrole predstavljanja sebe i svoje slike, kako u privatnosti, tako i u istoriji pretraga i internet podataka", kaže Stoycheff.
 
"Ono što ovo istraživanje pokazuje je da prisustvo nadzora čini da neki od najranjivijih glasova u našoj zemlji ne žele izraziti svoja mišljenja na internetu".
 
Stoycheff je ranije pisala o utjecaju internet alata na širenje demokratsih promjena, no kaže da su je rezultati tog istraživanja naveli da promijeni mišljenje i da sada smatra da nadzor interneta od strane vlada i privatnih kompanija podriva ulogu interneta kao neutralne platforme za iskrenu i otvorenu diskusiju.