Wikipedia tuži NSA zbog nadzora interneta

Wikipedia tuži NSA zbog nadzora interneta

Wikipedia tuži NSA zbog nadzora interneta

Fondacija Wikimedia, neprofitna organizacija koja vodi internet enciklopediju Wikipedia, najavila je tužbu protiv američke Nacionalne organizacije za sigurnost (NSA) i Ministarstva pravde zbog sveobuhvatnog nadzora internet korisnika.

Tužbi se pridružilo još osam drugih organizacija, a na sudu će ih predstavljati Američka asocijacija za građanske slobode (ACLU). "Naš cilj je da stanemo na kraj programu masovnog nadzora i zaštititomo naše korisnike širom svijeta", kaže se u saopštenju Fondacije Wikimedia.

Kompletan tekst tužbe objavljen je na web sajtu ACLU-a i fokusira se na tzv."upstream" nadzor - direktno presretanje velikih količina podataka priključivanjem na internet infrastrukturu kao što su podmorski kablovi. Ovaj metod odobren je u SAD-u za nadzor neameričkih građana, no zahvata toliku količinu podataka da su njome obuhvaćeni i američki građani i građani drugih zemalja. Predstavnici Wikimedije smatraju da ovakve prakse predstavljaju kršenje amandmana američkog Ustava, koji se odnose na slobodu govora i nezakoniti pretres.

"Nadzorom okosnice interneta, NSA vrši pritisak na okosnicu demokratije. Wikipedia je zasnovana na principima slobode izražavanja, ispitivanja i informisanja. Narušavajući privatnost naših korisnika, NSA prijeti intelektualnim slobodama koje su suštinske za sposobnost kreiranja i razumijevanja znanja", kaže Lila, Tretikov, izvršna direktorica Fondacije.

Izvor: The Verge, Reuters