2013: godina kada je umrla anonimnost na internetu?

2013: godina kada je umrla anonimnost na internetu?

2013: godina kada je umrla anonimnost na internetu?

Čak i bez velikog otkrića o masovnom nadzoru nad internet sadržajem i telefonima, koje je u maju mjesecu javnosti objavio bivši uposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost, Edward Snowden, 2013. godina će najvjerovatnije biti upamćena kao godina kada je anonimnost nestala na internetu.

Kao što je najavljeno već u augustu, Huffington Post je krajem godine ukinuo opcije annonimnog komentarisanja tekstova. Identiteti korisnika, ukoliko i dalje žele dati svoj doprinos u online komentarisanju, od sada će biti vezan za njihov Facebook nalog. Facebook, omiljena meta zagovarača privatnosti na internetu, u oktobru je ukinuo opciju nepretraživosti profila. Kasnije istog mjeseca, objavljeno je da EU, zahvaljujući lobiranju velikih internet kompanija, odgađa uvođenje strožih pravila o privanosti na internetu. YouTube, jedan od servisa sa najvećom korisničkom interakcijom, u novembru je povezao opciju komentarisanja sa Google+ nalogom, u pokušaju da stane na kraj zlonamjernom anonimnom komentarisanju

U regionalnim medijima, anonimni komentari i problemi koje oni donose novinskim portalima dovedeni su u središte pažnje javnosti tragičnom smrću hrvatske glumice Dolores Lambaša, nakon čega je uslijedila poplava neprimjerenih komentara. Iz Hrvatskog novinskog društva upozoravali su uredništva portala kako su oni odgovorni i za anonimne komentare ispod članaka. Uredništvo portala Net.hr, jednog od najčitanijih web portala u Hrvatskoj, nakon niza mjera kojima su pokušali komentare ispod tekstova dovesti u red, odlučili su uvesti najrestriktivniji način regulacije - ukidanje komentara! Net.hr objašnjenje povodom gašenja opcija komentarisanja: "Nažalost, postalo je gotovo pravilo da komentari služe za izražavanje poremećenih, bolesnih i zadrtih stavova čitatelja koji su iskazivali frustracije ne štedeći pritom nikoga i ništa, kojima je portal služio kao mjesto ispucavanja mržnje i agresije doslovno prema svemu i svima koje su smatrali drugačijima" UC Berkeley je naparavio listu prijedloga i ideja na osnovu kojih urednici portala mogu regulisati komentare ispod tekstova i većina ih podrazumijeva ukidanje anonimnosti.

"Dijete rođeno danas će odrasti bez ikakvog pojma o privatnosti" naveo je Edward Snowden u božićnom obraćanju objavljenom na Channel 4. "Danas imamo senzore u našim džepovima, koji nas prate bilo gdje da idemo. Razmislite o tome šta to znači za privatnost jedne prosječne osobe". Izreka "Na internetu niko ne zna da ste pas", uskoro bi se mogla pokazati potpuno bezvrijednom.