Irak: Odata počast tragično preminuloj novinarki

Irak: Odata počast tragično preminuloj novinarki

Irak: Odata počast tragično preminuloj novinarki

Kurdska novinarka izgubila je život u eksploziji bombe na cesti, dok je bila na radnom zadatku.
 
Foto: Rudaw/Al Jazeera
 
Političari, novinari i građani Iraka odali su počast tragično preminuloj televizijskoj novinarki Shifi Gardi, koja je na licu mjestu pokrivala sukobe između iračkih snaga i Islamske države u Mosulu.
 
Medijska kuća Rudaw, u kojoj je Gardi bila zaposlena, objavila je fotografiju njenog groba uz riječi kako je novinarka rušila barijere pokrivajući operacije protiv Islamske države, piše Al Jazeera.
 
Na društvenim mrežama pojavio se i hashtag #ShifaGardi, a u jednom postu kurdski zamjenik premijera, Qubad Talabani, nazvao je njenu smrt tragičnom.
 
"Pridružila se listi nezamjenjivih ljudi koji su izgubljeni u ovom ratu", izjavio je Talabani.
 
Komitet za zaštitu novinara saopćio je kako smrt kurdske novinarke "naglašava kontinuirani rizik kojim su izloženi novinari u Iraku dok rade svoj posao".
 
U kobnom napadu povrijeđen je i snimatelj koji je prebačen u Erbil, grad u kojem medijska kuća Rudaw ima sjedište.
 
Mosul je posljednje veliko uporište Islamske države u Iraku. Vojne operacije za preuzimanje tog grada započele su u oktobru prošle godine, a u januaru je istočna strana grada proglašena "potpuno oslobođenom". Očekuje se da će preuzimanje zapadne strane biti teže zbog starijih i uskih ulica, i guste naseljenosti tog područja.  
 
Prema Indeksu medijskih sloboda, Irak zauzima 158. mjesto na listi od ukupno 180 zemalja.