Indija petu godinu zaredom vodeća zemlja u svijetu u smanjenju pristupa internetu

Indija je petu godinu zaredom vodeća zemlja u svijetu u smanjenju pristupa internetu

Indija petu godinu zaredom vodeća zemlja u svijetu u smanjenju pristupa internetu

Objavljen izvještaj organizacije Access Now.
 
foto: Karthik Swarnkar on Unsplash
 
Indija je imala daleko najveći broj isključenja interneta u svijetu 2022. godine, objavila je u utorak organizacija za zagovaranje slobodnom pristupu internetu Access Now u svome izvještaju, javlja Reuters. Ta zemlja je na vrhu te liste već petu godinu zaredom.
 
Od 187 isključenja i ometanja pristupu internetu, koje je zabilježila Access Now, 84 su se dogodila u Indiji, uključujući 49 u Kašmiru, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak.
 
"Vlasti su najmanje 49 puta ometale pristup internetu u Kašmiru zbog političke nestabilnosti i nasilja, uključujući niz od 16 uzastopnih naredbi za trodnevno gašenje u stilu policijskog sata u januaru i februaru 2022.", dodaje se u izvještaju.
 
Kašmir je dugo bio žarište između Indije i Pakistana, piše Reuters, navodeći da je u augustu 2019. hinduistička nacionalistička vlada Partije Bharatiya Janata predvođena premijerom Indije Narendrom Modijem ukinula autonomiju većinske muslimanske države Džamu i Kašmir, podijelivši je na dvije teritorije pod federalnom upravom. Vlada je od tada redovno uvodila ograničenja u komunikaciji u regionu iz, kako su istakli, sigurnosnih razloga, što su grupe za ljudska prava osudile i opisale kao mjere za suzbijanje neslaganja.
 
Militanti se bore protiv vladavine Indije u Kašmiru više od tri decenije, navodi Reuters, dodajući da ova južnoazijska zemlja krivi Pakistan za podsticanje pobune, što Islamabad poriče.
 
Iako je Indija ponovo prednjačila u svijetu po gašenju interneta, u toj zemlji je 2022. godine prvi put od 2017. zabilježeno manje od 100 isključenja, prema navodima Access Now.
 
Ukrajina je druga na listi, s ruskom vojskom koja je blokirala pristup internetu najmanje 22 puta nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara prošle godine.
 
"Tokom ruske invazije na Ukrajinu, ruska vojska je smanjila pristup internetu najmanje 22 puta, upuštajući se u cyber napade i namjerno uništavajući telekomunikacionu infrastrukturu", navodi se u izvještaju.
 
Nakon Ukrajine, na listi slijedi Iran gdje su vlasti 18 puta ugasile internet 2022. kao odgovor na demonstracije protiv vlade.
 
U Iranu su prošle jeseni izbili antivladini protesti širom zemlje nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula u policijskom pritvoru 16. septembra prošle godine. Amini je u Teheranu uhapsila moralna policija zbog kršenja pravila o hidžabu, koja zahtijevaju da žene u potpunosti pokriju kosu i tijelo. 
 
Izvor: Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.