Identifikovana tijela nestalog britanskog novinara i stručnjaka za domorodačko stanovništvo

Identifikovana tijela nestalog britanskog novinara i stručnjaka za domorodačko stanovništvo

Identifikovana tijela nestalog britanskog novinara i stručnjaka za domorodačko stanovništvo

Phillips i Pereira posljednji put su viđeni i locirani 5. juna.
 
foto: Twitter
 
Ljudski ostaci, pronađeni u amazonskoj prašumi, pripadaju nestalom britanskom novinaru Domu Phillipsu i brazilskom stručnjaku za domorodačko stanovništvo Bruni Arauji Pereiru.
 
Policija je u petak objavila da ljudski ostaci pripadaju Phillipsu, dok je u subotu saopćeno da su identifikovani i Pereirini ostaci. Njihova tijela su pronađena nakon što je jedan od osumnjičenih policiju odveo na mjesto gdje su zakopani. On je priznao da je ubio novinara i njegovog saputnika. Uhapšen je ribar po imenu Amarildo da Costa de Oliveira, njegov brat Oseney da Costa i Jeferson da Silva Lima, koji se predao policiji. Također su identifikovali još pet osoba koje su pomogle u skrivanju tijela.
 
Istražitelji su saopštili da su na osnovu dostupnih dokaza, „ubice djelovale same“, dok je Unija domorodačkih naroda doline Javari (Univaja), čiji su članovi aktivno učestvovali u potrazi, to osporila.
 
„Organizovana grupa ljudi je planirala zločin do najsitnijih detalja“, naveli su u saopštenju.
 
Prema medijskim izvještajima, 57-godišnji Phillips i 41-godišnji Pereira, putovali su čamcem rijekom Itaquai, područjem koje je ozloglašeno po krijumčarenju droge, ilegalnom ribolovu i iskopavanju zlata.Njih dvojica su imali dugogodišnje iskustvo rada u Amazoniji, a Phillips je na ovo putovanje otišao kako bi pisao izvještaje za potrebe knjige na kojoj je radio.
 
Njih dvojica su posljednji put viđena 5. juna.
 
Phillips je u Brazilu živio od 2007. gdje je naučio portugalski i oženio se Brazilkom. Bio je reporter koji je pisao o politici, siromaštvu i kulturnim dešavanjima u Brazilu. Izvještavao je za The Guardian, Financial Times, Washington Post i New York Times, gdje je pokrivao ilegalno rudarenje, krčenje šuma i pitanja ljudskih prava u Amazonu.
 
Pereira je bio stručnjak za izolirana plemena u Amazoniji. Prema pisanju medija, on je dobio prijetnje smrću prije nego što je krenuo na put sa Phillipsom.
 
Međunarodni institut za štampu (IPI) poziva brazilske vlasti da sprovedu brzu i temeljitu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.