Britanski novinar nestao u Amazonskoj prašumi

Britanski novinar i stručnjak za domorodačko stanovništvo nestali u Amazonskoj prašumi

Britanski novinar nestao u Amazonskoj prašumi

Novinar Dom Phillips i njegov saputnik, stručnjak za domorodačko stanovništvo, Bruno Araújo Pereira, nestali su u nedjelju. 
 
foto: Twitter
 
Britanski novinar Dom Phillips i stručnjak za domorodačko stanovništvo Bruno Araújo Pereira nestali su u nedjelju ujutro dok su putovali brodom kroz regiju Javari u brazilskoj državi Amazonas koja se nalazi u sklopu najveće svjetske prašume Amazonije.
 
Phillips je opširno izvještavao o rastućoj krizi s kojom se posljednjih godina suočava brazilska životna sredina i domorodačke zajednice otkako je krčenje šuma poraslo, a ovoga puta je pisao izvještaje iz Brazila za potrebe knjige koju trenutno piše. Njegov saputnik Pereira je godinama radio na zaštiti plemena koja prašumu nazivaju svojim domom. 
 
Dvojica nestalih muškaraca trebalo je da stignu u regiju Javari i grad Atalaia do Norte u nedelju ujutro, ali nikada nisu stigli do svog odredišta.
 
Iz Unije domorodačkih organizacija doline Javari i Opservatorije za ljudska prava izolovanih i domorodačkih naroda navode da su se njih dvojica zaustavili u zajednici Sao Rafael, gdje je Pereira zakazao sastanak s lokalnim vođom domorodaca kako bi razgovarali o domorodačkim patrolama u borbi protiv “intenzivnih invazija” koje se dešavaju na njihovoj zemlji.
 
Nakon što vođa zajednice nije došao, Phillips i Pereira su odlučili da nastave put prema Atalaia do Norte za koji im je trebalo dva sata putovanja čamcem. Satelitske informacije pokazuju da im je posljednja lokacija bila u blizini zajednice Sao Gabriel, koja se nalazi nizvodno od Sao Rafaela.
 
Prema izvještajima, putovali su u novom čamcu sa 70 litara benzina i koristili su opremu za satelitsku komunikaciju.
 
Supruga britanskog novinara Alessandra Sampaio uputila je apel vlastima u Brazilu da rade na suprugovom pronalasku te naglasila da je u šumi svaka sekunda važna. “Sve što mogu učiniti je moliti se da su Dom i Bruno dobro i da ne mogu nastaviti sa svojim putovanjem zbog nekog tehničkog problema”, kazala je.
 
Novinarova sestra Sian Phillips se takođe obratila javnosti te kazala kako su svi znali da je to opasno mjesto, ali da je njen brat zaista vjerovao da je moguće zaštititi prirodu i život domorodačkog naroda.
 
Prema pisanju CNN-a, potraga za nestalima je u toku, a guverner države Amazonas Wilson Lima naredio je raspoređivanje specijalizovanih policijskih struktura kako bi se pojačale operacije potrage i spašavanja.
 
Prema pisanju lista O Globo, policija je u ponedjeljak navečer uhapsila dvojicu ribara na tom području, dok razlozi hapšenja nisu poznati. Takođe, piše i da su ubrzo i pušteni.
 
Beto Marubo, vođa domorodaca iz regiona koji poznaje obojicu nestalih muškaraca, rekao je da se u potragu treba uključiti i policija, vojska, vatrogasci, kao i civili. 
 
“Nemamo vremena za gubljenje”, poručio je Marubo.
 
“Dom je napisao nekoliko izuzetno važnih članaka o dolini Javari koji su pomogli da se skrene pažnja na naše probleme", kazao je on dodajući da je regija posljednjih godina postala sve opasnija jer su se bande ilegalnih lovaca i rudara pojavili u šumama. “To su sistematski organizovane bande koje pljačkaju region Javari. To su prave bande i veoma su nasilne”, naglasio je domorodački vođa.
 
Zbog nestanka britanskog novinara i njegovog saputnika reagovali su i iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) te poručili da brazilske vlasti moraju izvršiti brzu i temeljitu potragu za njima.
 
“Novinari koji izvještavaju o domorodačkim temama rade opasan posao i moraju biti u mogućnosti činiti to bez straha za svoju sigurnost”, kazao je Carlos Martinez de la Serna, direktor programa CPJ.
 
Phillips, freelance novinar koji je više od 15 godina izvještavao o Brazilu, putovao je u Javari, za koji se smatra da je dom najveće koncentracije domorodačkih ljudi na zemlji, zajedno sa Pereiraom i ranije. 
 
Pored pisanja za The Guardian, izvještavao je i za Financial Times, Washington Post, New York Times, Intercept i druge međunarodne medije. 
 
Izvor: Guardian, CPJ, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.