Hrvatska: Ukinuta satirična emisija "Montirani proces"

Hrvatska: Ukinuta satirična emisija "Montirani proces"

Hrvatska: Ukinuta satirična emisija "Montirani proces"

Programski kolegij Hrvatske televizije odlučio je da će od marta biti obustavljeno emitiranje i snimanje preostalih nastavaka satirične emisije "Montirani proces".

Odluka o ukidanju emisije obrazložena je činjenicom da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti. Nakon najave o ukidanju, inserti posljednje (neemitovane) epizode procurili su u javnost.

Emisija "Montirani proces", koja se na HRT-u emitovala u nedjeljnom terminu i koje je do sada prikazano šest epizoda, satiričnog je karaktera i često za predmet uzima aktuelne figure iz hrvatskog političkog života, kako vladajuće, tako i opozicione. "U proteklih četiri-pet godina mi smo branili prava raznih manjina tako što smo ismijavali ksenofobne i fašističke stavove, a ovo sad je kao da Thompson nekoga optužuje da je fašist", rekao je za Večernji.hr glavni i odgovorni urednik satiričnog portala News Bar te autor, redatelj i glumac "Montiranog procesa", Vlado Lucić.

Ukidanje daljnjeg snimanja i emitovanja emisije hrvatska su novinaska udruženja dočekala sa negodovanjem, a Hrvatsko novinarsko društvo (HND) potez je okarakterisalo kao "novi napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a", te da su tom odlukom "prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa".

U slobodno vrijeme raspirujem mržnju na nacionalnoj osnovi. Ponude u u inbox

Posted by Vlado Lucić on Wednesday, 16 March 2016

 

Izvor: HND, tportal, Večernji.hr