Grčka: Gašenje najstarijih novina

Grčka: Gašenje najstarijih novina

Grčka: Gašenje najstarijih novina

Dva najstarija dnevna lista u Grčkoj, To Vima i Ta Nea, prestaju sa izlaženjem nakon kolapsa najvećeg grčkog novinskog izdavača.

Više od 500 grčkih medijskih radnika, uključujući 250 novinara, suočava se sa nezaposlenjem nakon što je najavljeno da će To Vima i Ta Nea, najstarije grčke dnevne novine, koje izlaze od 1922. i 1931. godine, biti ugašene zbog finansijskog kolapsa izdavača Lambrakis Press Group (DOL). Grčki novinarski sindikat objavio je i da radnici Lambrakis Press Group-a već duže vrijeme rade u lošim uslovima i da šest mjeseci nisu primili plate, a finalni kolaps nastupio je kada su banke zamrznule sredstva izdavača zbog neplaćanja kredita.

Kolaps najvećeg grčkog novinskog izdavača razlog je za zabrinutost i u velikoj mjeri rezultat političkih dešavanja u Grčkoj, smatraju predstavnici sindikata i međunarodnih medijskih organizacija EFJ/IFJ, koji su pozvali vladu da osigura redovno informisanje građana i medijski pluralizam u zemlji.

"Vlada i opozicija snose veliku odgovornost za ova dešavanja. Političke stranke se moraju izjasniti po ovom pitanju i dati javne odgovore radnicima koji se suočavaju sa problemima", kaže se u saopštenju predstavnika sindikata.

Unatoč najavi o zatvaranju novina, radnici su odlučili da se suprotstave zatvaranju i došli su i ove sedmice na posao, bez garancija o tome da će njihov rad biti plaćen.

Grčki mediji već duže se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, koja prati ekonomsku krizu cijele zemlje. Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ), Philippe Leruth, pozvao je nadležne da pregovorima o dugoročnom rješenju u korist radnika pristupe kao prioritetu i da u međuvremenu poštuju uredničku nezavisnost novinara koji nastavljaju sa radom.

Izvor: EFJ