Grčki javni RTV servis ugašen zbog previsokih troškova

Grčki javni RTV servis ugašen zbog previsokih troškova

Grčki državni RTV servis ERT prestao je sa emitovanjem juče u 11 sati zbog "rasipništva" i uskoro bi trebao biti ponovo pokrenut sa mnogo manjim brojem uposlenih.

Foto: AP

Odluka o privremenom gašenju javnog RTV servisa donesena je pod pritiskom za smanjenje javne potrošnje. Ugašeni ERT zapošljava 2500 radnika i u najavi odluke je nazvan "primjerom netransparentnosti i nevjerovatnog rasipništva". "ERT košta 3-7 puta više od drugih TV stanica i ima 4-6 puta više zaposlenih, a sve to za veoma malu gledanost, otprilike upola manju od prosjeka drugih TV stanica", rekao je vladin glasnogovornik Simos Kedikoglou. Najavljeno je da će uskoro biti otvorena manja verzija ERT-a - "moderna medijska organizacija" sa smanjenim brojem zaposlenih - no, nije precizirano kada će to biti i da li će uključivati sve ukinute kanale.

Gašenje javnog RTV servisa prvi je slučaj masovnog otpuštanja državnih zaposlenika u grčkoj ekonomskoj krizi koja je zaposlene u privatnom sektoru već koštala oko milion radnih mjesta. Medijska zajednica i sindikati su odluku nazvali "udarom na demokratiju" i svoje nezadovoljstvo izrazili na protestima ispred sjedišta javnog servisa u atenškom predgrađu Aghia Paraskevi. 

Izvor: NYT, AP, Guardian