Google kažnjen sa 500 miliona eura zbog spora sa medijskim izdavačima u Francuskoj

Google kažnjen sa 500 miliona eura zbog spora sa medijskim izdavačima u Francuskoj

Google kažnjen sa 500 miliona eura zbog spora sa medijskim izdavačima u Francuskoj

Navedena kazna predstavlja posljednji okršaj u globalnoj borbi za zaštitu autorskih prava između tehnoloških kompanija i novinskih organizacija, piše BBC.

foto: pixabay

Francuska agencija za regulaciju zaštite konkurencije na tržištu kaznila je Google sa 500 miliona eura zbog spora sa medijskim izdavačima u Francuskoj koji žele da ta tehnološka kompanija plati za korištenje njhovih vijesti, piše Independent.

Googleu je, kako se navodi, zaprijećeno i dodatnom novčanom kaznom u iznosu od 900 hiljada eura dnevno, ukoliko u roku od dva mjeseca ne iznese prijedloge o tome kako će izdavačima vijesti izvršiti nadoknadu.

Independent piše da je iz Google Francea saopšteno da su vrlo razočarani ovom odlukom jer ta kazna navodno ne odražava uložene napore i stvarne upotrebe vijesti na toj platformi, kao i da vjeruju da će pronaći rješenje i postići sporazum sa nekim od izdavača vijesti. BBC piše da je iz Googla saopšteno kako se navedenom odlukom ignorišu njihovi napori u postizanju sporazuma.

Ovaj spor je, kako se navodi, dio većih napora Evropske unije da prisili Google i druge tehnološke kompanije da izdavačima vijesti plaćaju naknadu za korištenje njihovog sadržaja, a BBC navodi da je Francuska 2019. postala prva država Evropske unije koja je uvela novu Direktivu o digitalnim autorskim pravima kojom se predviđa plaćanje izdavačima i novinskim agencijama za korištenje njihovog sadržaja.

To je rezultiralo odlukom Googlea da ne prikazuje sadržaj izdavača iz Evropske unije u Francuskoj u opcijama za pretraživanje i vijesti, osim ako im izdavači ne dozvole da to urade besplatno, a BBC piše da su novinske organizacije smatrale da ta odluka predstavlja zloupotrebu moći Googlea na tržištu. Kako se navodi, novinske organizacije koje zastupaju medijske izdavače i Francuska novinska agencija AFP su se zbog toga žalile francuskom organu za regulaciju zaštite konkurencije na tržištu koje je izdalo navedenu novčanu kaznu Googleu.

Prema pisanju BBC-a, navedena kazna predstavlja posljednji okršaj u globalnoj borbi za zaštitu autorskih prava između tehnoloških kompanija i novinskih organizacija.

Googleu je početkom ove godine bila izdata naredba da u roku od tri mjeseca obavi razgovore sa izdavačima vijesti, a Independent piše da je zbog kršenja te naredbe Googleu izdata navedena kazna ove sedmice. Kako piše BBC, Google je optužen da nije ozbiljno shvatio prvobitnu naredbu.

Izvor. Idependent, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.