FUP i OSBiH da sankcionišu prijetnje i uvrede novinarke Klix-a

FUP i OSBiH da sankcionišu prijetnje i uvrede novinarke Klix-a

FUP i OSBiH da sankcionišu prijetnje i uvrede novinarke Klix-a

Prijetnje upućene novinarki portala Klix, Lejli Čolak, putem Facebooka, su krivična djela, koja zahtjevaju hitnu reakciju policije i sankcije, smatra Udruženje BH Novinari.

"Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić iz Zenice je javno zatražio “silovanje” Lejle Čolak, te lično obećao “platiti” onima koji to urade, dok su dvije gospođe – Sabina Salković i Erna Potter Selimović pozvale na “gaženje automobilom”, “lagano polijevanje benzinom” i “paljenje” ove novinarke", podsjetili su ih BHN.

"Upravni odbor BH novinara smatra kako su rečene prijetnje teška krivična djela i privođenje trojke Džidić, Salković i Potter Selimović, koji su porukama i pozivima putem Facebooka na izravan način doveli u pitanje pravo na život, ličnu sigurnost i dostojanstvo Lejle Čolak.
 
Istovremeno, zahtjevamo od Oružanih snaga BiH da poduzme adekvatne kaznene mjere prema svome uposleniku koji je zloupotrijebio internet, huškao i pozivao na počinjenje teškog krivičnog djela – silovanja", kažu iz BHN.
 
Podsjetili su i na učestalost prijetnji i anatemisanja osoba koje iznose vlastita mišljenja o osjetljivim temama iz oblasti vjerskog, političkog i društvenog života u BiH.