Osuda fizičkog napada i verbalne prijetnje ekipi FTV

Osuda fizičkog napada i verbalne prijetnje ekipi FTV

Osuda fizičkog napada i verbalne prijetnje ekipi FTV

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i verbalne prijetnje ekipi Federalne televizije (FTV) tokom obavljanja novinarskog zadatka u Busovači - snimanja dočeka Darija Kordića, osuđenika za ratne zločine nedavno puštenog na prijevremenu slobodu.

Ekipu Federalne televizije (FTV) u kojoj su bili novinarka Sanela Kajmović-Sojarić i snimatelj Nihad Karić, nepoznate osobe su ometale tokom snimanja u Busovači, upućujući im verbalne uvrede i prijetnje, tražeći od njih da napuste mjesto događaja. BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Policijske uprave Busovača hitnu istragu o ovom napadu, otkrivanje identiteta napadača kao i pokretanje pravne procedure za njegovo kažnjavanje.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović takođe je osudila napad na novinare Federalne televizije i pozvala organe vlasti da obave potpunu i brzu istragu. "Ne smije biti nekažnjivosti za napade na zaposlene u medijima. Sigurno okruženje predstavlja jedan od osnovnih preduslova za rad novinara a organi vlasti moraju da učine više na zaštiti zaposlenih u medijima," saopštila je Mijatovićeva uz izražavanje zabrinutosti zbog sve češćih napada i prijetnji novinarima u BiH. 

Istovremeno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog povećanja nasilja nad novinarima i medijskim uposlenicima u BiH, čiji počinioci najčešće ili nisu otkriveni ili protiv njih nisu poduzete adekvatne kaznene mjere. Posebno je nedopustivo da bez pravnih sankcija prolaze i najviši politički zvaničnici i javni dužnosnici koji prijete novinarima, zabranjuju im ulazak na press konferencije, prisluškuju ih ili na druge načine onemogućavaju u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka. 

Izvor: BH novinari, OSCE, FTV