Fact-checking uživo tokom obraćanja Donalda Trumpa

Fact-checking uživo tokom obraćanja Donalda Trumpa

Fact-checking uživo tokom obraćanja Donalda Trumpa

Organizacije koje se bave provjeravanjem činjenica utvrdili su brojne dijelom ili potpuno netačne tvrdnje tokom predsjedničkog govora.

foto: screenshot/whitehouse

FactStream aplikacija, korištena tokom „State of the Union“ govora američkog predsjednika Donalda Trumpa, ponudila je „fact-checking uživo“ svojim korisnicima provjeravajući i objašnjavajući tačne i netačne činjenice samo nekoliko sekundi nakon što su izrečene u predsjedničkom govoru.

Aplikaciju je razvio Duke Reporters’ Lab a objedinio je na jednom mjestu uživo praćenje govora koje su radile fact-checking organizacije PolitiFact, The Washington Post Fact Checker i Factcheck.org.

„Napravio sam dugu listu mogućih tvrdnji za koje sam mislio da bi Trump mogao da spomene i prethodno sam napisao odgovore i spremio linkove na ranije priče. Na taj način sam mogao lako da uhvatim šta govori i brzo da objavim“, rekao je za Poynter Eugene Kiely, direktor Factcheck.org koji je učestvovao u provjeravanju činjenica uživo.

Tokom Trumpovog obraćanja pred Kongresom, aplikaciju je koristilo oko 3,100 osoba, a od 32 objave većina ih se ticala dijelom ili potpuno netačnih tvrdnji.

Izvor: Poynter