Većina Amerikanaca za provjeravanje činjenica tokom predsjedničkih debata

60 posto Amerikanaca za provjeravanje činjenica tokom predsjedničkih debata

Većina Amerikanaca za provjeravanje činjenica tokom predsjedničkih debata

Većina Amerikanaca slaže se da moderatori trebaju provjevarati tačnost informacija koje predsjednički kandidati iznesu tokom debata.
 
Foto: Getty Images/CNBC
 
Anketa Univerziteta Monmouth pokazala je da 60 posto ispitanika smatra kako moderatori predsjedničkih debata trebaju provjeravati činjenice tokom trajanja debate, dok njih 31 posto smatra da su kandidati ti koji trebaju ukazati na netačnu informaciju koju saopći njihov protivnik.
 
Provjeravanje činjenica kao ulogu moderatora vidi 46 posto Trumpovih pristalica, 69 posto pristalica Hillary Clinton i 69 posto neopredijeljenih birača i pristalica ostalih kandidata.
 
Debata o ulozi moderatara veoma popularnih predsjedničkih TV debata u SAD-u proizlazi iz zabrinutosti tima predsjedničke kampanje Hillary Clinton zbog medijskih nastupa Donalda Trumpa u kojima bez opominjanja iznosi neistinite informacije.
 
S druge strane, iz Trumpovog tima smatraju kako nije uloga moderatora da provjeravaju ono što kandidati iznose kao činjenice tokom debate.
 
Prva TV predsjednička debata održana je krajem septembra, a Clinton i Trump vodili su glavnu raspravu o pitanjima kao što su ekonomija i vanjska politika.