Facebook, YouTube, Microsoft i Twitter potpisali dogovor o uklanjanju govora mržnje

Facebook, YouTube, Microsoft i Twitter potpisali dogovor o uklanjanju govora mržnje

Facebook, YouTube, Microsoft i Twitter potpisali dogovor o uklanjanju govora mržnje

Internet kompanije potpisale su dogovor sa EU koji ih obavezuje da primjere govora mržnje uklanjaju u roku od 24 sata.

Facebook, Twitter, YouTube (koji je u vlasništvu Googla) i Microsoft dogovorili su sa Evropskom komisijom novi kodeks ponašanja koji će osigurati uklanjanje govora mržnje sa tih platformi u roku od 24 sata.

Institucije EU su inicijativu dodatno potakle nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu, uočivši da su porast rasnih tenzija, popularnost desničarskih politika i aktivnost ISIS-a na društvenim mrežama neki od faktora koji doprinose rastu govora mržnje na društvenim mrežama.

“Društveni mediji su, nažalost, jedan od alata koje terorističke grupe koriste za radikalizaciju mladih ljudi i putem kojih rasisti šire nasilje i mržnju. Ovaj dogovor je važan korak naprijed u osiguravanju interneta kao mjesta slobodnog i demokratskog izražavanja, gdje se poštuju evropski zakoni i vrijednosti", kaže u saopštenju povodom potpisivanja dogovora Vĕra Jourová, komesarka EU za pravdu, zaštitu potrošača i rodnu jednakost. 

Organizacije za zaštitu slobode izražavanja osudile su dogovor, nazivajući ga "još jednim načinom gušenja slobode govora", no utjecaj država na sadržaj (i njegovo uklanjanje) na društvenim mrežama sve je značajniji u posljednje vrijeme, a tehnološke kompanije ga podržavaju.

Twitter je od sredine 2015. godine suspendovao više od 125.000 naloga koji se povezuju sa terorizmom, dok je Facebook sa njemačkom vladom u septembru prošle godine sklopio dogovor o borbi protiv govora mržnje na webu, zbog čega su osnivači tih mreža bili mete prijetnji ISIS-a.

Izvor: Fortune, Europa.eu, Tech Crunch