Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Facebook najavio program borbe protiv govora mržnje na webu

Popularna društvena mreža ulaže preko milion eura u pokretanje inicijative za borbu protiv govora mržnje na webu.

Inicijativu Online Civil Courage Initiative (OCCI) u Berlinu je predstavila Sheryl Sandberg iz Facebooka, najavljujući da će u novu kampanju protiv ekstremizma i govora mržnje online biti uloženo više od milion eura. Inicijativa, koju podržava Ministarstvo pravde i zaštite potrošača Republike Njemačke, partnerstvo je Facebooka, britanskog Instituta za strateški dijalogFondacije Amadeu Antonio, jedne od najprominentnijih njemačkih nevladinih organizacija, te Međunarodnog centra za proučavanje pitanja radikalizacije i političkog nasilja. 

"Govoru mržnje nema mjesta u našem društvu - čak ni na internetu. Facebook nije mjesto za širenje govora mržnje ili poticanja nasilja", rekla je tokom promocije Sandberg. Kampanja će se zasnivati na tri ključne aktivnosti: finansijskoj potpori nevladinim organizacijama koje se već bave borbom protiv online ektremizma, razvoju uspješnih procedura za nevladine organizacije, vlade i druge online servise, i pokretanju akademskih istraživanja u cilju boljeg razumijevanja korijena ekstremizma i govora mržnje.

Najava o pokretanju kampanje dolazi nakon što je u novembru pokrenuta istraga protiv njemačkog predstavništva Facebooka, čiji je direktor Martin Ott optužen da ne čini dovoljno na praćenju i zaustavljanju širenja govora mržnje na toj mreži. 

Izvor: Mic, Forbes, Quartz