Krasodomski: Cenzura nije odgovor na sadržaj ISIS-a

Alex Krasodomski

Krasodomski: Cenzura nije odgovor na sadržaj ISIS-a

Tokom protekle godine, istraživači britanske organizacije Demos, koja već neko vrijeme proučava online ekstremizam, radili su na analizi sadržaja koje objavljuju pripadnici i pristalice Islamske države: preko Twittera i Facebooka, pa sve do darknet chatova.
 
Dio tih nalaza objavljen je u publikaciji Online anonimnost: Islamska država i nadzor, a o načinu na koji ti sadržaji dolaze do mainstream medija razgovarali smo sa Alexom Krasodomskim, istraživačem u Centru za analizu društvenih medija pri Demos organizaciji. 
 
"Vlada percepcija da su ISIS-ovci genijalci društvenih mreža koji bi možda trebali raditi u reklamnoj agenciji. Ja ne vjerujem u takve tvrdnje. U poređenju s drugim terorističkim organizacijama i drugim terorističkim grupama, oni su mnogo aktivniji u korištenju novih tehnologija. Ne samo društvenih mreža, vec općenito interneta, softvera za dešifriranje i anonimnost. Zašto je to tako?"
 
U nastavku pogledajte, zašto Krasodomski misli da se cenzurom ISIS-ovog sadržaja ne može ništa postići, te ko je najveći krivac za široku rasprostranjenost tog sadržaja. 
 

(Video ima titl na bosanskom jeziku. Ukoliko se ne učita automatski, uključite ga klikom na CC opciju u dnu ekrana.)

 

Ovaj intervju rađen je u toku panel sesije o privatnosti i odgovornosti na internetu koji je organizovan u sklopu programa koji već četvrtu sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.