Evropski centar za novinarstvo pokrenuo Vijeće freelance novinara

Evropski centar za novinarstvo pokrenuo vijeće freelance novinara

Evropski centar za novinarstvo pokrenuo Vijeće freelance novinara

Predviđeni su treninzi, online događaji i programi podrške freelance novinarima u Evropi.

foto: fja/screenshot

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa učinila je mnoge novinare freelancerima u Evropi dok su se finansijski uslovi za rad već postojećih freelance novinara pogoršali, zbog čega je Evropski centar za novinarstvo odlučio pokrenuti Freelance Journalism Assembly gdje nastoji okupiti slobodne novinare i pružiti im potrebnu podršku.

Navode da freelance novinari predstavljaju ključnu ulogu u novinarskom ekosistemu i čine medije jačima, a doprinose različitosti priča koje se objavljuju i da je zbog toga izuzetno važno podržati ih. Kako prenosi Journalism.co.uk, freelance novinari obično imaju finansijskih problema, sa nerednovnim primanjima i redovnim računima koje moraju platiti, zbog čega su mnogi anksiozni ili dođu u situaciju da pregore ili padnu u depresiju. Većinom rade od kuće, sami, bez tima kolega koji im mogu pomoći sa kontaktima.

Ono što Freelance Journalism Assembly nudi novinarima su prilike da steknu nove praktične vještine i izgrade veze sa stručnjacima kroz treninge, i jedan-na-jedan mentorstva, online konferencije i događaje. Treninzi, koji će biti održani između juna i oktobra, odnosiće se na vještine ličnog brendinga, finansija, zdravlja, pitchiranja i pregovaranja, a predviđen je i program za suočavanje sa stresom i pritiscima i drugim situacijama koje mogu uticati na fizičko, mentalno i emotivno zdravlje.

Osnivanje ove organizacije za pomoć freelance novinarima podržala je Fondacija Bill & Melinda Gates, piše Evropska federacija novinara koja se priključila projektu. Prijave za učešće u aktivnostima Freelance Journalism Assembly počele su 9. juna, a moguće se prijaviti na ovom linku.

Izvor: FJA, Journalism.co.uk, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.