EU: Stanje medija u Srbiji i dalje zabrinjavajuće

EU: Stanje medija u Srbiji i dalje zabrinjavajuće

EU: Stanje medija u Srbiji i dalje zabrinjavajuće

Politički i ekonomski uticaji, netrasparentno finansiranje i prikriveno vlasništvo nad medijima i dalje karakteriziraju medijsko okruženje u Srbiji, navodi se u Izvještaju o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Foto: Pixabay

Na programima javnih servisa u Srbiji, sve češće se mogu vidjeti zvaničnici vladajućih partija i analitičari koji podržavaju njihova mišljenja, dok je prisustvo predstavnika opozicije, te kritičkih i nezavisnih stručnjaka znatno rjeđe. U izvještaju se podsjeća, da finansiranje javnih servisa direktno iz državnog budžeta traje do 2016. i da se mora pronaći model finansiranja koji će omogućiti neovisnost u njihovom radu.

Kada je riječ o slobodi izražavanja, nije postignut veći napredak u odnosu na 2014. Zabilježeno je nekoliko slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, što i dalje zabrinjava, dok su istrage, procesuiranja i kažnjavanje počinitelja ovih krivičnih djela veoma ograničeni. Također, određeni broj emisija u kojima se moglo čuti kritičko mišljenje, prestale su sa emitiranjem, a izjave državnih zvaničnika o istraživačkom novinarstvu su nepovoljne za stvaranje okruženja u kojem bi sloboda izražavanja bila garantovana.

"Novinari u Srbiji primaju male plate i izloženi su velikim pritiscima i uticajima ekonomskih i političkih krugova. Budućnost njihove profesije je pod znakom pitanja, a takvo okruženje potiče autocenzuru", ocjena je dijela izvještaja o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji posvećenog slobodi izražavanja.

Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.

Izvor: Europa.rs, DanasBalkan Insight