EU istražuje da li je platforma X prekršila Akt o digitalnom uslugama

X pod istragom EU

EU istražuje da li je platforma X prekršila Akt o digitalnom uslugama

Iz X-a su naglasili da je važno da proces ostane bez političkog uticaja.

foto: Unsplash

Evropska unija (EU) istražuje kompaniju društvenih mreža X zbog sumnje da je prekršila Akt o digitalnim uslugama (DSA).

Istraga bi trebala pokazati da li je platforma X učinila dovoljno na suzbijanju širenja ilegalnog sadržaja i da li su mjere za borbu protiv “manipulacije informacijama” bile efikasne. Posebno će istražiti funkciju Community Notes, koja korisnicima X omogućava da komentarišu objave kako bi označili lažni ili obmanjujući sadržaj.

Također će se razmotriti problemi sa korisničkim interfejsom, upotrebom provjerenih naloga, odnosno naloga koji imaju plavu kvačicu koja je dostupna onima koji su je voljni plaćati, i nedostatkom pristupa istraživačima.

Evropska komisija je kazala da je odluku o pokretanju postupka protiv X-a donijela na osnovu preliminarne istrage, koja uključivala analizu izvještaja koji je X dostavio u septembru, izvještaja transparentnosti koji je X objavio u novembru i odgovora kompanije na zvanični upit o ilegalnom sadržaju u vezi sa Hamasovim napadom na Izrael, navodi Al Jazeera.  
 

U oktobru je šef industrije EU Thierry Breton poslao pisma kompanijama X, Meta, TikTok i Alphabet zbog navodnih dezinformacija na mrežama o napadu Hamasa na Izrael, upozorivši kompanije na Akt o digitalnim uslugama (DSA), zakon koji je osmišljen da zaštiti korisnike velikih tehnoloških platformi.

Platforme su odgovorile Bretonu u zakonskom roku od 24 sata o tome koje su korake poduzele da zaustave dezinformacije na svojim platformama, dok je Musk odgovorio Bretonu na platformi X rekavši: „Molim vas, navedite kršenja na koje aludirate na X-u, tako da ih javnost može vidjeti“.

DSA nameće nova pravila o moderiranju sadržaja, privatnosti korisnika i transparentnosti. Svaka kompanija za koju se utvrdi da je prekršila zakon suočava se s kaznom u iznosu do šest posto njenog globalnog prometa a može joj biti zabranjeno i poslovanje u EU ako se utvrdi da je prekršila zakon.

“X ostaje posvećen poštovanju Akta o digitalnim uslugama i sarađuje sa regulatornim procesom”, navodi se u odgovoru kompanije X.

“Važno je da ovaj proces ostane bez političkog uticaja i da slijedi zakon. X je fokusiran na stvaranje sigurnog i inkluzivnog okruženja za sve korisnike na našoj platformi, istovremeno štiteći slobodu izražavanja, a mi ćemo nastaviti neumorno raditi u tom cilju”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Guardian, Al Jazeera

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.