EFJ: Poziv na akciju zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija u Bjelorusiji

EFJ: Lideri novinarskih organizacija u Evropi pozvali predstavnike svojih vlada na akciju zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija u Bjelorusiji

EFJ: Poziv na akciju zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija u Bjelorusiji

Evropska federacija novinara piše da je od bjeloruskih predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020., u toj zemlji privedeno više od 30 hiljada osoba, uključujući 480 novinara.

foto: wikipedia

Lideri 50 novinarskih sindikata i udruženja iz 34 evropske zemlje pozvali su svoje vlade da pojačaju pritisak i poduzmu mjere u slučaju stalnih kršenja ljudskih prava i slobode medija u Bjelorusiji, piše Evropska federacija novinara.

zajedničkom pismu koje su uputili šefovima vlada tih zemalja, kako piše Evropska federacija novinara, se od vlasti Bjelorusije zahtijeva da hitno oslobode 12 zatvorenih novinara i povuku kaznene postupke protiv njih. Osim toga, traži se i ponovno otvaranje Press kluba u Minsku.

Zajednično pismo je, kako se navodi, upućeno na inicijativu Udruženja novinara Bjelorusije i Evropske federacije novinara, simbolično 25. marta, na Dan slobode kojim se u Bjelorusiji obilježava proglašenje nezavisnosti te zemlje od 1918. godine.

Prema pisanju Evropske federacije novinara, očekuje se da će se ove godine održati protesti širom Bjelorusije, te da će 25. marta, aktivisti širom svijeta, organizovati proteste ispred bjeloruskih ambasada i poslati poruke solidarnosti mirnim demonstrantima.

Potpisnici zajedničnog pisma izrazili su duboku zabrinutost zbog pojačavanja represije u Bjelorusiji gdje danas, kako se navodi, ima više od 250 političkih zatvorenika, uključujući i 12 novinara.

Evropska federacija novinara piše da je od bjeloruskih predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020., u toj zemlji privedeno više od 30 hiljada osoba, uključujući 480 novinara, a mnogi od njih su bili izloženi mučenju i zlostavljanju.

U pismu se također traži da lideri evropskih zemalja apeluju Ujedinjenim nacijama (UN), Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Vijeću Evrope i Evropskoj uniji, kako bi međunarodna zajednica pojačala pritisak i poduzela mjere u slučaju stalnih kršenja ljudskih prava i slobode medija u Bjelorusiji.

Predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregard je, kako se navodi, pozdravio odluku Vijeća UN-a za ljudska prava da se uspostavi tim istražitelja za prikupljanje dokaza o pretjeranoj upotrebi sile i mučenja od strane vlasti u Bjelorusiji tokom njihovog postizbornog nasilja nad mirnim demonstrantima. Dodao je i da to nije dovoljno, te da diktatorski režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka mora osloboditi sve političke zatvorenike, uključujući i novinare koji su samo radili svoj posao.

Evropska federacija novinara i Udruženje novinara Bjelorusije su, sredinom ovog mjeseca, pozvali novinare da pošalju pisma podrške zatvorenim novinarima u toj zemlji. Navedene organizacije su objavile i spisak takvih novinara, uključujući i potrebne podatke putem kojih je moguće poslati poštu.  

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.