EFJ: Poziv za slanje pisama podrške zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

EFJ: Poziv za slanje pisama podrške zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

EFJ: Poziv za slanje pisama podrške zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

Udruženje novinara Bjelorusije je objavilo podatke putem kojih je zatvorenim medijskim radnicima moguće poslati pisma podrške.

foto: screenshot twitter/RSE

Evropska federacija novinara i Udruženje novinara Bjelorusije uputili su poziv za slanje pisama podrške za devet bjeloruskih novinara koji se, kako su naveli, iza rešetaka nalaze samo zbog toga što su radili svoj posao.

Svi zatvoreni novinari su žrtve represije koju je, kako piše Evropska federacija novinara, pokrenuo režim nelegitimnog predsjednika Aleksandra Lukašenka gdje neki novinari izdržavaju neopravdane kazne, dok drugi čekaju suđenja.

“Podržimo ih pismima” i ne zaboravite poslati dodatnu kovertu ili nekoliko njih, za povratno pismo, piše u pozivu podrške.

U nastavku se nalaze potrebni podaci za slanje pošte koje je objavilo Udruženje novinara Bjelorusije:

·      Katerina Borisevich, novinarka TUT.BY – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Katerina Bakhvalova (Andreeva), novinarka Belsata – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Daria Chultsova, novinarka Belsata – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Julia Slutskaya, osnivačica Press Cluba – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Sergei Olshevsky, direktor Press Cluba – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Alla Sharko, programska direktorica Press Cluba – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Piotr Slutsky, uposlenik Press Cluba – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Ksenia Lutskina, bivša novinarka televizije Belarus 2 i članice Koordinacijskog vijeća – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

·      Andrey Alexandrov, novinar i medijski menadžer – SIZO №1, 220030, Minsk, Ulica Volodarskogo 2., Bjelorusija.

Evropska federacija novinara piše da su ostale adrese političkih zatvorenika dostupne na stranici Viasna centra za ljudska prava.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji pobijedio je Aleksandar Lukašenko kojem je ovo šesti mandat kao predsjedniku. Protivnički kandidati izrazili su nezadovoljstvo zbog rezultata predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta prošle godine, a hiljade ljudi je tada izašlo na proteste. Bjelorusko udruženje novinara je tada evidentiralo brojna kršenja medijskih sloboda gdje je došlo do masovnog blokiranja rada medija u toj zemlji, a zabilježena su i brojna hapšenja novinara koji su izvještavali sa tih protesta.

U januaru ove godine, Bjelorusko udruženje novinara je izvijestilo da su, od predsjedničkih izbora u toj zemlji, samo novinari Belsata bili uhapšeni 161 put.

Novinarke Belsata, Catarina Andreeva i Darja Chulcova, su 18. februara osuđene na dvije godine zatvora zbog javljanja uživo sa protesta u Minsku iz novembra prošle godine.

Kako piše Evropska federacija novinara, novinarke Belsata su proglašene krivim zbog organizovanja javnih događaja s ciljem narušavanja građanskog reda, a ovu presudu je Bjelorusko udruženje novinara okarakterisalo kao politički motiviranu odluku čiji je cilj zastrašiti medijske radnike kako bi prestali izvještavati o važnim događajima u toj zemlji.

Izvor: EFJ, BAJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.