EFJ: Bolje istražiti nacionalnu i vjersku mržnju na internetu u BiH

EFJ: Bolje istražiti nacionalnu i vjersku mržnju na internetu u BiH

EFJ: Bolje istražiti nacionalnu i vjersku mržnju na internetu u BiH

Evropska federacija novinara piše o Jasminu Mulahusiću i o Gorici Dodik.
 
foto: EFJ
 
Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Upravnom odboru Udruženja BH novinara u izražavanju zabrinutosti i ogorčenosti zbog porasta govora mržnje i nacionalne i vjerske mržnje na internetu u Bosni i Hercegovini, piše u saopštenju EFJ-a od 21. oktobra 2022.
 
Iz ove organizacije podsjećaju da su bosanskohercegovački novinari Dalija Hasanbegović-Konaković, novinarka Al-Jazeere Balkans, i Vladimir Trišić, vlasnik i direktor BN televizije, i zaposlenici tog medija, u posljednjih nekoliko sedmica žrtve “gnusnih napada na internetu, usmjerenih ne samo protiv njih, već i protiv njihovih porodica”.
 
Podsjećaju kako je novinarku Daliju Hasanbegović-Konaković i članove njene uže porodice na Facebooku targetirao Jasmin Mulahusić, protiv kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine duže od godinu vodi istragu zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. “Ovo nije prvi put da je Mulahusić napao novinarku koja je udata za osnivača i lidera stranke Narod i Pravda Elmeldina Konakovića”, piše EFJ.
 
EFJ navodi i kako su na Twitteru napadnuti svi članovi Televizije BN, kao i vlasnik. 
 
Radnici BN-a su stalne žrtve prijetnji i uvreda na društvenim mrežama, a uposlenike BN televizije čak nazivaju ‘nacionalnim izdajicama’. Najviše verbalnih zlostavljanja i prijetnji putem interneta dolazi od članova i simpatizera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj, a najnasilnije su u slučaju kćerke predsjednika SNSD-a Gorice Dodik koja je 12. oktobra 2022. postavila fotografiju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i Vladimira Trišića, sa natpisom ‘Hitler i njegove sluge’”, napisali su u saopštenju.
 
Dodaju i da je u objavi objavljenoj u martu na Twitteru, Gorica Dodik napala Trišića i njegovu porodicu, i podsjećaju da je u objavi napisala da bi Trišić “žive ljude spaljivao” i da je “monstrum”. 
 
“Nije prvi put da porodica Dodik, jedna od porodica najviših političkih zvaničnika u zemlji, krši principe slobode medija, niti je prvi put da je Trišić napadnut”, dodali su.
 
Naglašavaju da napad na užu porodicu, koja nije javna ličnost, predstavlja kršenje člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, „pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života“.
 
Takođe, kako su naveli, oba slučaja su prijavljena policiji i istražuje ih specijalna jedinica specijalizovana za cyber napade.
 
“BH novinari najoštrije osuđuju prijetnje upućene novinarima BN TV i novinarki Daliji Hasanbegović-Konaković, te očekujemo da će policija i pravosudni organi efikasno provesti istragu i preduzeti zakonske mjere protiv osoba koje stoje iza ovih prijetnji. Online prijetnje i govor mržnje putem Facebooka i Twittera protiv medijskih radnika u Bosni i Hercegovini, posebno novinarki, su u porastu i postaju sve brutalniji, sadrže elemente profesionalnog i rodno zasnovanog nasilja. Očekujemo da bh. policija i tužilaštvo to sankcionišu”, kazala je generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić.
 
Iz Udruženja zahtijevaju od nadležnih organa da se incidenti brzo istraže, a da odgovorne osobe procesuiraju i sankcionišu. Naglašavaju da je sigurnost novinara od najveće važnosti.
 
Izvor: EFJ
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.