ECPMF pokrenuo krizni centar za novinarke u opasnosti

ECPMF pokrenuo krizni centar za novinarke u opasnosti

ECPMF pokrenuo krizni centar za novinarke u opasnosti

Evropski centar za slobodu medija (ECPMF) pokrenuo je centar za prijavu prijetnji i napada na novinarke.

Prijetnje se mogu prijaviti putem enkriptiranih poruka, a poslane e-mailove otvaraju samo zaposlenice centra i oni ostaju povjerljivi.

ECPMF je već ranije pokrenuo centar za medijske radnike koji su u opasnosti, ali se zbog specifičnosti problema novinarki ukazala potreba i za kreiranjem odvojenog centra za žene koje se bave medijskim poslovima.

"Novinarke nisu mete napada samo zbog svoje profesije, nego i zbog svoga spola. Pokretanje kriznog centra za žene reakcija je ECPMF-a na prijetnje kojima su one izložene, što se posebno odnosi na seksualno zlostavljanje putem komentara, prijetnje silovanjem ili objavljivanje njihovih slika i brojeva telefona na web sajtovima za traženje partnera, što se češće dešava ženama nego muškarcima", kaže se u saopštenju povodom pokretanja Centra.

ECPMF će informacije o prijavljenim slučajevima, osim ličnih podataka koji bi mogli identificirati novinarke, iskoristiti za kreiranje baze podataka i analize raširenosti problema prijetnji i napada na novinarke širom Evrope, a novinarke se ohrabruju da slučajeve prijave ne samo radi traženja pomoći i razrješenja, nego i da doprinesu objelodanjivanju napada ove vrste.