Društvo novinara dodijelilo novinarska priznanja za 2023. godinu

Društvo novinara dodijelilo novinarska priznanja za 2023. godinu

Društvo novinara dodijelilo novinarska priznanja za 2023. godinu

Nagrade se dodjeljuju na Dan slobode medija, 3. maja.

foto: Žurnal

Društvo novinara Bosne i Hercegovine (BiH) je na Dan slobode medija 3. maja u Sarajevu dodijelilo novinarske nagrade najuspješnijim novinarima i medijima u BiH u protekloj godini. U kategoriji “novinar godine”, izabrane su novinarke Žurnala Zinaida Đelilović i Azra Omerović, javlja TVSA.

One su nagrađene za serijal tekstova o nezakonitim radnjama Internacionalnog univerziteta u Goraždu koji su nedavno rezultirali reakcijom tužilaštva i hapšenjem nekoliko osoba. Novinarke su, između ostalog, otkrile kako su se diplome prodavale na fakultetu koji zvanično nema nijednog diplomiranog doktora stomatologije i prethodnih godina nisu imali upisanih studenata.

U kategoriji za printane i online medije, nagradu je dobila novinarka i urednica portala Spin-info Sanja Vasković, koja, kako je navedeno, dosljedno i kritički piše o radu vlasti na području Istočnog Sarajeva što je nedavno rezultiralo otkazivanjem najma za prostorije koje je koristila i plaćala redakcija, a koje su vlasništvo Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ovogodišnja nagrada za radijsko novinarstvo dodijeljena je ekipi Radio Konjica koji, između ostalog, obrađuje teme iz svih oblasti života, a poseban fokus je na temama koje se tiču mladih i obrazovanja ali i – privrede, poljoprivrede, povratničke populacije, kulture i sporta.

Dugogodišnji novinar Radio-televizije Bosne i Hercegovine, autor i urednik emisije “Moja zemlja” Elvir Bucalo dobitnik je nagrade u kategoriji TV novinarstvo. Bucalo, kako se navodi, na inspirativan i drugačiji način donosi svoje priče i svake sedmice posjećuje neku od opština širom BiH gdje nastaju njegove reportaže.

Nagradu za životno djelo, Društvo novinara BiH dodijelilo je novinaru i piscu Zlatku Dukiću koji piše za medije više od 50 godina, a tokom karijere je izdao 46 knjiga, od čega 36 romana, sedam knjiga novinskih tekstova i tri knjige sa pripovijetkama.

Društvo novinara BiH je ove godine dodijelilo i posebna priznanja. Posebno priznanje dodijeljeno je magazinu Gracija za akcije i druge aktivnosti koje su organizovali za žene Palestine. Osim magazina Gracija, posebna priznanja su dobili i magazin za pravedno obazovanje Školegijum i portal Pratimo.tendere koji je uvršten i kao relevantan učesnik priprema izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH.

Iz Društva novinara BiH su poručili da bez slobodnih medija, nema slobodnog društva niti slobodne riječi.

Izvor: TVSA, Žurnal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.