Desetine novinara opkoljeni na jugu Sirije

Desetine novinara opkoljeni na jugu Sirije

Desetine novinara opkoljeni na jugu Sirije

Komitet za zaštitu novinara pozvao je EU institucije da pomognu u spasavanju novinara koji su izvještavali iz ratnih područja.

foto: cpj

Najmanje 69 novinara je opkoljeno u južnosirijskoj provinciji Quneitra između vojnih snaga predsjednika Bashara al-Assada i zatvorenih granica Izraela i Jordana, izvještava Komitet za zaštitu novinara, i dodaje kako je moguće da ih čeka odmazda u jednoj od najnesigurnijih država za novinare. 

Sirijski reporter Mustafa Salamah je ubijen tokom bombardovanja sredinom jula, a od 1992. do danas u toj je zemlji stradalo više od 120 novinara, sa desecima ubistava godišnje od 2012. godine.  

Komitet za zaštitu novinara uputio je pismo evropskim zvaničnicima uključujući i visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost, Federicu Mogherini, gdje su pozvali ih da učine nešto i spriječe opasnost u kojoj se nalaze novinari koje čekaju hapšenja i torture. 

Traže od evropskih zvaničnika da osiguraju da Jordan, Izrael i Turska daju siguran prolaz za novinare među kojima se nalaze i oni koji rade za sirijske medije kao i dopisnici stranih medija. 

“Novinari koji su ostali u Siriji rizikovali su svoje živote kako bi ispunili javnu dužnost prema svojoj državi i svijetu: donose vijesti iz jednog od opustošenih dijelova svijeta. Sirija je jedno od najopasnijih mjesta na svijetu za novinare”, poručuju u pismu i podsjećaju kako je nedavno zabilježeno sedam novinara u zatvoru od kojih su dva preminuli. 

Navode i kako su u kontaktu sa vladama nekoliko zemalja koje su spremne da uzmu novinare i njihove porodice kao izbjeglice a da je veoma važna saradnja sa zemljama koje graniče sa Sirijom u osiguranju propuštanja tih novinara. 

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.