Sirija iza linije fronta - održana projekcija i diskusija o filmu

Posljednji ovogodišnji događaj u sklopu programa koji zajedno organizuju Frontline Club London i Mediacentar Sarajevo održan je 4.6.2014.

Studenti sa odsjeka za Političke nauke i međunarodne odnose kao i studenti Sarajevske filmske akademije Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST),  imali su priliku da pogledaju višestruko nagrađivani dokumentarni film Ollya Lamberta "Sirija iza linije fronta" (Syria Across the Lines), sniman tokom treće godine sirijskog konflikta. Film nudi prikaz života na obje strane ratišta, obzirom da je Lambert proveo pet sedmica živeći sa Assadovim pristalicama ali i sa pobunjenicima protiv njegovog režima. 

Nakon projekcije studenti su, zajedno sa Namikom Kabilom, bosanskohercegovačkim piscem i režiserom i Sabinom Čehajić -Clancy profesoricom Političke psihologije i direktoricom Balkanskog instituta za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja, učestvovali u veoma interesantnom razgovoru o kontekstima u koje stavljamo ljudsku patnju, o liniji između apsolutne empatije i odgovornosti, kao i o tome da li smo postali imuni na slike ratnih stradanja zbog sve veće dostupnosti informacija kojoj smo izloženi.

Projekcija i debata su organizovani u sklopu programa koji već treću sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.