Dan sigurnijeg interneta: Stvaraj, poštuj i poveži se

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta: Stvaraj, poštuj i poveži se

Dan sigurnijeg interneta, kojem je cilj privlačenje pozornosti na načine sigurnijeg i kvalitetnijeg korištenja interneta, obilježava se u svijetu 6. februara. Ovogodišnji događaj organizira se pod temom "Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji internet počinje s tobom", te upućuje djecu, roditelje, učitelje, internet industriju, političare i sve članove društva na njihovu ulogu u kreiranju interneta kao sigurnijeg i boljeg prostora za sve generacije.

Dan slobodnog interneta uspostavljen je 2004. godine i od tada je narastao u globalni pokret koji svake godine skreće pažnju na probleme poput cyber nasilja i govora mržnje na internetu, te sigurnog korištenja društvenih mreža i interneta uopšte.

Posljednjih godina, kampanja od prvobitne ideje sigurnijeg interneta sve više uključuje pojam boljeg interneta. Kampanji se mogu pridružiti svi korisnici interneta, a za resurse koje možete preuzeti i podijeliti i raspored dešavanja kojima se možete pridružiti u svojoj zemlji, posjetite službeni web sajt događaja.

U Bosni i Hercegovini se Dan sigurnijeg interneta obilježava online takmičenjem za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na internetu. Takmičenju je moguće pristupiti cijeli dan na web stranici www.dansigurnijeginterneta.org, a imena pobjednika i dobitnika nagrada biće objavljena sutra.