CRD: Blogerka iz Vijetnama izabrana za osobu godine

CRD: Vijetnamska blogerka izabrana za osobu godine

CRD: Blogerka iz Vijetnama izabrana za osobu godine

Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, blogerka iz Vijetnama, izabrana je za osobu godine ispred organizacije Civil Right Defenders, a zbog svoje angažiranosti i nastojanja da ukaže na ugrožavanje ljudskih prava i nepravdu sa kojima se suočavaju stanovnici Vijetnama. 

Foto: CRD

Od 2006. godine Quỳnh piše pod pseudonimom Me Nam, a na svom blogu kritikuje vijetnamsku vladu zbog narušavanja ljudskih prava i korupcije, zbog čega se suočavala sa raznim pritiscima, prijetnjama i napadima. 2009. godine je bila zatvorena na deset dana i optužena pod zloglasnim Članom 258. krivičnog zakona. Član 258. vijetnamska vlada koristi da optuži, većinom blogere i aktiviste, za "kršenje demokratskih sloboda".

Unatoč gotovo svakodnevnim poteškoćama sa kojima se suočava, Quỳnh i dalje radi kao koordinatorka vijetnamske blogerske mreže. Iz Civil Right Defenders-a ističu kako se Me Nam nalazi na samom čelu borbe za ljudska prava, te kako predstavlja inspiraciju i postavlja nova pravila u borbi za slobodu izražavanja dok u isto vrijeme govori u ime onih čiji se glas ne čuje.