CPJ: Iranski novinari suočeni sa zatvorskim kaznama i udarcima bičem zbog izvještavanja o protestima

CPJ: Iranski novinari suočeni sa zatvorskim kaznama i udarcima bičem zbog izvještavanja o protestima

CPJ: Iranski novinari suočeni sa zatvorskim kaznama i udarcima bičem zbog izvještavanja o protestima

CPJ navodi da je od početka protesta u Iranu uhapšeno 88 novinara/ki.

foto: Pixabay

Iranske vlasti moraju odbaciti sve optužbe koje su podignute protiv novinara i novinarki u znak odmazde zbog njihovog izvještavanja o protestima u zemlji. Takođe, vlasti u toj zemlji moraju prestati s izricanjem oštrih zatvorskih kazni novinarima i novinarkama, navodi u saopštenju od 11. januara Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Iranske vlasti, podsjeća CPJ, uhapsile su najmanje 88 novinara/ki od septembra 2022. godine, kada su širom zemlje izbili masovni protesti nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja konzervativnog zakona o odijevanju u zemlji.

Vlasti su skoro sve te novinare optužile za “širenje propagande protiv vladajućeg sistema” i “dosluha i djelovanje protiv nacionalne sigurnosti”, prema izvorima upućenim u njihove slučajeve koji su razgovarali s CPJ-om pod uslovom da ostanu anonimni, navodeći da ih je strah od odmazde.

Prema iranskom krivičnom zakonu, kako prenosi CPJ, osude za to propagandno djelo predviđaju zatvorsku kaznu do jedne godine, a za optužbu za tajni dosluh može se izreći kazna do pet godina. Međutim, najmanje pet novinara je dobilo kazne veće od zakonskih maksimuma, uključujući dodatno vrijeme provedeno u zatvoru, udarce bičem, zabranu rada ili zabranu napuštanja zemlje.

“Iranske vlasti moraju odbaciti sve sumnjive optužbe protiv novinara koji su pritvoreni zbog izvještavanja o protestima u zemlji i trebaju ih odmah i bezuslovno osloboditi”, rekao je Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. “Izricanjem teških kazni protiv novinara, koje u nekim slučajevima idu iznad onoga što zakon dozvoljava, vlasti pokazuju koliko su sve spremne da ušutkaju medije”, dodao je.

CPJ navodi da je najmanje pet novinara dobilo kazne veće od zakonskih maksimuma.

Vida Rabbani, slobodna novinarka i politička komentatorica koja pokriva lokalne vijesti za razne teheranske medije, osuđena je na sedam godina i tri mjeseca zatvora zbog dosluha i propagande, navodi se u decembarskom izvještaju novinske agencije za ljudska prava (HRANA). Rabbani, koja već služi desetogodišnju kaznu zbog, kako piše CPJ nepovezanih optužbi, mora odslužiti najmanje šest godina zatvora ako se ta kazna ne promijeni u žalbenom postupku.

Aria Jaffari, fotoreporter državne Iranske studentske novinske agencije (ISNA), osuđen je 26. decembra na sedam godina zatvora zbog optužbi za propagandu i dosluh, a također je osuđen na 74 udarca bičem i dvije godine zatvora. Određena mu je i zabrana napuštanja zemlje.

Slobodna fotoreporterka Yalda Moaiery osuđena je na šest godina zatvora, a dobila je i dvogodišnju zabranu napuštanja zemlje, trogodišnju zabranu rada u novinarstvu i dva mjeseca rada u zajednici.

Ahmadreza Halabisaz, fotoreporter, u decembru je osuđen na pet godina zatvora, a dobio je i dvogodišnju zabranu bavljenja novinarstvom.

Mehrnoosh Tafian, slobodna novinarka, osuđena je na godinu zatvora zbog propagande, uključujući i dvogodišnju zabranu napuštanja zemlje.

Prema istraživanju CPJ-a, novinarima zatvorenim u Iranu često je uskraćeno pravno zastupanje i odgovarajući postupak. Dodaju da je najmanje 36 novinara uhapšeno zbog izvještavanja o protestima pušteno uz kauciju, za koju su lokalni novinari koji su razgovarali s CPJ-om, rekli da je često bila pretjerano visoka.

CPJ podsjeća da je poslao upit iranskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama za komentar, ali da nisu dobili odgovor.

Izvor: CPJ

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.